A-traktorer ska bli säkrare och kan få köras i 45 kilometer i timmen

Regeringen vill ändra regelverket för A-traktorer, Epor, för att göra dem säkrare och minska störningar för annan trafik. Det välkomnas av de tonåriga förarna som får kritik för att de kör för sakta.

Jag tycker att det låter som en bra idé. Det är verkligen dags att de tar sig tid att fundera ut ett nytt regelverk. Det är ännu ett steg i rätt riktning. Egentligen tycker jag att detta skulle diskuterats för länge sedan för det handlar om allas säkerhet ute i trafiken, säger Hugo Carlberg, ungdomsordförande i Fagersta motorklubb till FN.

Transportstyrelsen får nu i uppdrag av regeringen att titta på bälteskrav och trafiksäkerheten men också på hastighetsgränsen. I juli 2020 förenklades de tekniska kraven för ombyggnation av en bil till A-traktor. Sedan dess har antalet registrerade ökat med cirka 27 procent till fler än 36 000. Under fjolåret ökade också antalet personskador vid olyckor där A-traktorer var inblandade från 96 till 147.

– Från början var A-traktorn tänkt att vara ett arbetsfordon på exempelvis en bondgård för att underlätta. I dagens läge och under de senaste 10-15 år sedan har A-traktorn använts mer som ett transportfordon ute i trafiken bland ungdomar. Förra året tog man exempelvis bort det gamla utväxlingskrav som fanns i reglerna som krävdes vid ombyggnation. Därför har antalet A-traktorer och intresset ökat enormt under det senaste året. Det var absolut ett steg i rätt riktning, anser Hugo Carlberg.

– Förhoppningsvis kan dessa nya regler resultera i färre olyckor och skador. Om hastigheten ökas till exempelvis 45 km/h så minskar med stor sannolikhet brottet olovlig körning bland ungdomarna. Tyvärr så ser vi ofta idag att många ”trimmar” A-traktorerna efter besiktning för att få den att gå fortare. Då kan höjandet av hastigheten påverka denna negativa effekt kraftigt. Såklart kommer inte all olovlig körning att utrotas men en minskning är inte omöjlig.

Han nämner också att A-traktorerna upplevs som ett störningsmoment ute i trafiken på grund av den låga hastigheten som ibland stör trafikrytmen och bildar köer. Det är problematiskt för både bilister och ungdomarna i A-traktorerna.

– Jag tror att hela svenska folket skulle få en annan uppfattning om A-trakorkulturen om denna förändring blir verklighet. Samt om ett bälteskrav infördes skulle det göra hela tanken med det som idag är ett ungdomsfordon, mycket mer trafiksäkert. Ja, fördelarna är många, säger Hugo.

– Jag ser mycket positivt på saken och gläds framförallt åt att de tänker på oss ungdomar samt vill öka trafiksäkerheten. Det är bara att hålla tummarna.

Ola Wahlsten

%d bloggare gillar detta: