Moderaterna vill strama åt bidragen i Västmanland

Moderaterna i Region Västmanland vill se över de bidrag som varje år delas ut till olika organisationer. Det är allt från sportfiske, teatersällskap, ideell verksamhet och filmprojekt som får olika typer av ekonomiskt stöd från regionen.

– Vad ska få bidrag från region Västmanland och hur många föreningar ska vi finansiera? Det måste vi se över. Regionen har en ansträngd ekonomi och vårdköerna är långa, då måste vi prioritera vad vi ska lägga skattepengarna på. Vi vill därför se över kultur- och föreningsbidrag i syfte att strama upp regelverket och minska dess omfattning säger Mikael Andersson Elfgren, M, oppositionsråd.

Under 2020 delade region Västmanland ut drygt 2,2 miljoner kronor till olika kulturföreningar och strax över 500 000 till ideella föreningar.

– Detta är ett långsiktigt arbete. Regionen har gjort flera åtgärder under coronapandemin för att mildra konsekvenserna för kultur och ideell sektor men vi måste också långsiktigt se över vad regionen ska vara med och finansiera och hur, säger Stephanie Bruksgård, M, ledamot i Kultur och folkbildningsnämnden.

– De resurser region Västmanland har kommer till största delen från den skatt som västmanlänningarna betalar in. Dessa pengar ska användas sparsamt och användas på ett sådant sätt att de kommer till störst nytta för Västmanland. Kultur och folkbildningsnämnden bör därför snarast genomföra inleda ett arbete för att minska bidragens omfattning.

Upptäck mer från

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa