Tyst på torget efter larm om att fontänens vatten bullrar

Efter 15 år har Fagersta kommun tvingats stänga av den uppskattade fontänen på Brinelltorget. Trots att det är ett EU-miljötorg har närboende klagat på ljudet av vatten – under dagtid.

Många tror att det är ett skämt men mitt under turistsäsongen har Fagersta kommun stängt av fontänen på Brinelltorget. Orsaken är klagomål från grannar.

Trots flera ljuddämpande åtgärder har Fagersta kommun inte fått bukt med bullret från fontänen. Västmanland-Dalarna miljö- och byggförvaltning kräver nu att decibelnivån på fontänen sänk, med 6 decibel under vardagar och på helgerna måste den sänkas med 11.

”Redan för fem år sedan kom första klagomålet på den rostfria stålfontänens oväsen. Sedan dess har Fagersta kommun försökt dämpa ljudet. Detta genom att sänka trycket i fontänen och justera den dagliga driften från tio timmar i dagen till nio” uppger SVT som fortsätter:

”Men nu har ytterligare klagomål kommit på tjutet. Miljöenheten har därför varit på plats i sommar och gjort ljudmätningar både intill fontänen, tio meter ifrån, vid närliggande fasad och hemma hos den boende som senast väckt klagomål på oväsen.”

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/fontanen-pa-brinelltorget-i-fagersta-stangs-av

%d bloggare gillar detta: