Okunskap om vad lagen säger leder till angrepp mot journalister och poliser


Enligt svensk lag är det tillåtet att fotografera vem man vill på allmän plats. Så har det alltid varit och sällan lett till några problem. Men på senare tid har särskilt journalister angripits och tendensen är att lagbrottet sprider sig.

Vanligtvis leder det inte till rena handgripligheter, men det kan bli riktigt obehagligt och även våldsamheter när någon eller några försöker hindra journalister i deras arbete. Värst är det i Sveriges problemområden, där också blåljuspersonal angrips när de ska utföra sina arbeten att rädda människor.

FN berättade härom dagen att en person försökte förbjuda fotografering på avstånd vid lekparken i Vilhelminaparken. Personen var helt oemottaglig för sakargument om vad svensk lag säger. Media med ansvarig utgivare har dessutom rätt att publicera bilderna enligt tryckfrihetsförordningen.

I storstäderna vimlar det av turister som fotograferar flitigt. Så har det varit sedan mitten av förra seklet. Ingen makthavare har kommit på tanken att förbjuda detta. Varken kungahuset, statsministern, Zlatan eller någon annan kan hindra någon från att ta en bild på dem. Och de försöker heller inte även om det ibland fotograferandet givetvis kan vara irriterande för dem.

I det öppna demokratiska samhället får inte någon förbjuda fotografering så länge den inte är integritetskränkande, som att någon är naken, eller i hemlighet på en toalett eller i omklädningsrum, eller in i en bostad genom ett fönster.

Om en bild sedan ska publiceras så gäller två olika lagar för exempelvis privatpersoner och kommuner respektive media, där de förstnämnda alltså måste ha tillstånd enligt EU:s dataskyddsförordning, GDPR.Det behövs då godkännande från varje person om en bild ska publiceras på exempelvis kommunens kanaler. Det är därför Fagersta kommun bara publicerar ryggar på barn och blurrade ansikten på de som bor på äldreboenden. Det ser förskräckligt ut.

För media gäller andra lagar. Det vore helt orimligt med krav på tillstånd för press och tv, där man filmar allt från badstränder och stadsvimmel, till idrottsgalor och publiken vid stora rockkonserter. Och här gäller grundlagarna tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Annars skulle media inte ens kunna publicera en bild från exempelvis Våryran, Eskiln eller en bandy-, fotbolls-, eller ishockeymatch i Fagersta. Någon i publiken kanske inte vill vara med på bild.

Vid skapandet av GDPR, när politikerna vägde värdet av en stark tryck- och yttrandefrihet mot värdet av personlig integritet, kom de fram till att ett lägre skydd för personlig integritet kunde accepteras för att främja tryckfriheten och värdet av en fri press.

Självklart tar seriös media hänsyn till om någon förälder säger att ett barn har skyddad identitet och avstår då från att publicera. Men att med hot eller annat försöka hindra från att fotografera är helt enkelt olagligt.
Klippet nedan från Sveriges Television nyligen visar hur det kan gå till när kunskapen om svensk lag på området är för dålig.


OLA WAHLSTEN

Redaktör och ansvarig utgivare


https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/tumult-nar-svt-ville-intervjua-pa-norrby

%d bloggare gillar detta: