Snart kan 16-åringar få vaccineras mot covid

Ungdomar som är födda 2005 eller tidigare kan erbjudas vaccination mot covid-19 i Sverige från vecka 32. Syftet är främst att skydda ungdomarna själva mot sjukdom. Och Region Västmanland kommer att vara redo.

Folkhälsomyndigheten har beslutat att även ungdomar som är 16 och 17 år ska erbjudas vaccination mot covid-19 i Sverige, det vill säga ungdomar som är födda 2005 eller tidigare. Vaccinationerna planeras att kunna starta från och med andra veckan i augusti och framåt, utifrån respektive regions förutsättningar. Detta gäller även för barn ned till 12 år med särskild risk att drabbas av allvarlig covid-19.

Regionerna väntas då ha kommit så pass långt att alla som är 18 år och äldre – alla som i dag omfattas av vaccinationsprogrammet – har erbjudits vaccin inom fas 4. Starten från och med andra veckan i augusti är en rekommendation från Folkhälsomyndigheten.

Vaccinet som kommer att erbjudas är Pfizer/BioNTechs mRNA-vaccin, som är godkänt ned till 12 år.

Syftet är främst att skydda ungdomarna själva mot sjukdom, men också att ytterligare minska smittspridningen i samhället.

Folkhälsomyndigheten erbjuder också vaccination mot covid-19 för vissa patientgrupper i åldersgruppen 12–15 år, från och med 12-årsdagen. Det handlar om barn med vissa medicinska tillstånd och med en ökad risk att bli allvarligt sjuk i virusinfektioner. De medicinska tillstånd det rör sig om har Svenska Barnläkarföreningen listat på sin webbplats.

%d bloggare gillar detta: