Polisen uppmanar att bada med förnuft

Flera drunkningsolyckor har inträffat runt om i landet i sommar och nu går polisen i Västmanland ut med tips om hur man som vuxen ska bada med förnuft. Och aldrig lämna små barn ur sikte ens en minut.

Drunkningsolyckorna gäller både mindre barn och äldre. De små, som ofta är i två-treårsåldern kan snabbt hamna under vattnet och få så svåra skador att de inte överlever även om de snabbt kommer under vård.

När det gäller äldre beror olyckorna oftast på att man överskattar sin förmåga och tror att man fortfarande är den starke 20-30-åring som våghalsigt kastade sig ut i vattnet och simmade ut i sjön eller havet.

”Många av oss njuter av att svalka sig i sjöar, hav och pooler i sommarvärmen. Men det är också viktigt att tänka på säkerheten när man vistas vid vatten. Här är några enkla tips på hur du kan öka säkerheten i samband med bad”, säger polisen i Västmanland:

• Överskatta inte din förmåga

• Hoppa eller dyk aldrig i okänt vatten

• Bada inte med alkohol i kroppen

• Bada helst tillsammans med någon

• Simma hellre längs med stranden än rakt ut

• Ta reda på var närmaste livräddningsutrustning finns

Här finns mer att läsa om hur man bör umgås med badvatten i sommar:https://svenskalivraddningssallskapet.se/sakerhet/bad-bat-och-isvett

%d bloggare gillar detta: