Fagerstabornas inkomst har gått från högre än rikssnittet till lägre

Under många år tjänade Fagerstaborna mer än svensken i genomsnitt. Men det har vänt och i dag har Fagersta en medianinkomst som ligger 20 000 under rikssnittet.

Ända så långt tillbaka som statistiken visar, för 30 år sedan, så hade Fagersta en högre inkomst på flera tusen än riksgenomsnittet vartenda år ända fram till 2008. Men sedan dess har riket successivt dragit ifrån, eller Fagersta fallit tillbaka.

Om enbart de som har en vanlig anställning och arbetar räknades så skulle Fagersta placeras betydligt högre i SCB:s lista över kommunernas medianlöner, alltså där hälften tjänar mer och hälften tjänar mindre. Detta eftersom lönerna är förhållandevis bra på de stora industrierna i staden.

Kurvan gäller medianinkomsten för personer som är 20 år eller äldre och boende i Sverige uttryckt i 2019 års priser. Inkomstmåttet som används kallas för sammanräknad förvärvsinkomst och består av inkomst av tjänst och av näringsverksamhet. I inkomst av tjänst ingår förutom löneinkomster också pension, sjukpenning och andra skattepliktiga ersättningar från Försäkringskassan.

Medan rikssnittet för bidragsförsörjda ligger på 13,3 procent av invånarna i arbetsför ålder är siffran så hög som 19,4 procent i Fagersta.

%d bloggare gillar detta: