Misstänkte polismördaren satt på Sundbo i ett år för mordförsök

Den 17-åring som sitter häktad misstänkt för mord på en polisman i Göteborg och tre fall av mordförsök vårdades på Sundbo ungdomshem utanför Fagersta under ett år.

Myndigheterna gör nu allt de kan för att hålla den misstänkte polismördarens namn hemligt. En orsak är rädsla för att hämndaktioner ska riktas mot hans närstående, som flyttats till skyddad adress. En annan är den kriminella och våldsamma gängmiljö som han lever i kring Biskopsgården.

Men 17-åringens namn finns på nätet och han dömdes förra våren för mordförsök efter att ha huggit en annan tonåring i halsen ombord på en spårvagn och avtjänade ett år på Sundbo ungdomshem.
Möjligheten att han kommer tillbaka dit finns om han döms till maxstraffet för 17-åringar – fyra års sluten ungdomsvård. Men mycket talar för att ett undantag i lagen kan användas och då kan han räkna med dubbelt så lång tid i fängelse. Hade han varit 21 år hade straffet blivit livstid. Ett mord på en polisman anses vara ett av de grövsta brotten som finns.

Det polisen nu utreder är om den skjutne polismannen var måltavlan eller om det var några i den kriminella gängmiljö som han tillhör sedan flera år och där konflikter pågår hela tiden mellan två större sammanslutningar.

Många som lever i dessa miljöer har suttit på Sundbo för grov brottslighet. Ungdomshemmet har haft 10-15 tonåriga mördare intagna de senaste 20 åren, varav några gjort sig rikskända genom sättet de begått brotten på, eller av andra skäl. 
Den kanske mest kände är han som tillsammans med en kompis slog ihjäl två unga flickor på Hallandsåsen för att komma över deras bil. 

Han flydde från Sundbo under uppmärksammade omständigheter och jagades av ett stort polisbåd innan han kunde gripas inne på ett industriområde i Virsbo.

%d bloggare gillar detta: