Jag är så stolt över Nooshi Dadgostars mod

INSÄNDARE

Jag är så stolt över vår partiordförande Nooshi Dadgostar, över hennes mod att stå för det vi har bestämt i partiet.

När Vänsterpartiet bestämde sig för att släppa fram Stefan Löfven som statsminister 2019 så var vi tydliga med att vi inte tänker acceptera marknadshyror eller förändringar i las som inte var sanktionerade hos fackförbunden.

Regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna har vetat att de bara kan regera så länge vi inte ger oss i lag med SD, M och KD. Ingen borde bli överraskad av att Vänsterpartiets lojalitet mot landets cirka 3 miljoner hyresgäster är starkare än mot partierna som ingått i januariavtalet. 

Journalisten Göran Greider skriver i tidningen ETC ” Tack Vänsterpartiet för att ni säger nej till den orimliga nyliberalismen”. Han är en känd Socialdemokrat och även han är bekymrad. 

Vänsterpartiet har varnat för att det ska bli marknadshyror i hela landet så som det blev i Finland, medan Centerpartiet och Liberalerna motsäger sig att det har blivit problem.

Så här ser det ut i Finland: 1992 avreglerades hyressättningen för nya lägenheter i det privatfinansierade beståndet. Hyran beräknades i överenskommelse mellan hyresvärd och hyresgäst. Tre år senare 1995 beslutade den borgerliga regeringen i Finland att även äldre kontrakt skulle avregleras. Det är just det här vi är rädda för ska hända i Sverige också. Vem ska då ha råd att bo?

2018 menade S att ”en mindre reglerad hyressättning i praktiken innebär en övergång mot marknadshyror.” Det är fortfarande sant. Det finns inget sätt att begränsa fri hyressättning till enbart nybyggda lägenheter. Regeringens reform innebär marknadshyror.

”Moderaterna och SD vill se ett mindre reglerat hyressättningssystem mot marknadshyror. Enligt hyresgästföreningen skulle marknadshyror innebära en hyreshöjning på mellan 24-50 procent och det kommer vi socialdemokrater aldrig gå med på.”

2018 och nu är det 2021, vad har hänt under dessa år? Är det verkligen socialdemokratisk politik? Eller är det Annie Lööf som bestämmer och Stefan Löfvén måste ”rätta in sig i ledet”? Ja inte vet jag, men jag hoppas av hela mitt hjärta att Nooshi Dadgostar och Vänsterpartiet står på sig och fortsätter kämpa för 3 miljoner hyresgäster så även de har råd att bo. Regeringen har valt den här konflikten och Vänsterpartiet väljer att försvara hyresgästerna.

Ann-Christine Andersson, ordförande V Fagersta

%d bloggare gillar detta: