Kvinna in i Sverige har gjort framsteg trots pandemin

Arbetsmarknadskunskap, språkträning, återvinning, cykelskola, odling, friskvård och olika sporter. Trots restriktioner har projektet fortsatt arbeta målmedvetet och framgångsrikt med att få ut kvinnorna i det svenska samhället.

Under våren har projektet inte legat på latsidan. Deltagarna i projektet har förbättrat sina språkkunskaper, utbildats i datakunskap och förbättrat sin hälsostatus, meddelar Länsstyrelsen som håller i satsningen.

I Fagersta har fokus under våren varit återvinning och utomhusaktiviteter. Kvinnorna har fått lära sig om vad man kan återvinna i en miljöbod och vad man måste åka med till återbruket.

De har också fått sorterat diverse avfall, besökt en återvinningsstation och börjat odla i kolonilotterna. Även aktiviteter som cykelskola och olika sporter har genomförts.

– Under de tre månader som gått har vi även arbetat med olika teman. Ekonomi, våld i nära relation och hur man skriver ett CV med tillhörande personligt brev. Det är underbart att se utvecklingen och hur kvinnorna öppnar upp sig när vi diskuterar ekonomi och just våldet. De har börjat reflektera kring hur de själva kan påverka sin egen framtid och det är ju hela syftet med projektet, säger delprojektledare Ann-Sofie Carlqvist.

I Norberg har största fokus lagts på vaccination mot Covid-19. Orsaken till detta är att flera kvinnor är i riskgrupp, men kunskapen kring vaccinering låg. I början var det inga av kvinnorna som ville vaccinera sig.

– I Norberg har vi den fantastiska turen att ha vaccineringen i samma byggnad som Kvinna in i Sverige. Vi har kunnat följa hela kedjan från att se de äldre vaccinera sig till att det gå ner stegvis i ålder. När en av våra kvinnor fick ett brev hem att hon var i riskgrupp och behövde vaccinera sig hjälpte vi henne, säger delprojektledare Simone Lundh.

Det öppnade för diskussion i gruppen och när kvinnorna såg att det gick bra för den första kvinnan och när tolken förklarade varför vaccinering är viktigt följde de andra efter.

– Det här är en mycket viktig kedja för hur vaccinationsfrågan bemöts för den här gruppen i samhället. Nu kan kvinnorna rekommenderaeröytaec sina vänner att ta sprutan och visa vart de ska gå i Norberg, avslutar delprojektledare Simone Lundh.

I Skinnskatteberg kommun har kvinnorna förbättrat sin svenska via en särskild aktivitetsmetod. Första momentet har varit att lära sig substantivet, andra verbet och tredje en hel mening. Kvinnorna skriver ner orden och meningarna på papper. Därefter övar de hemma under en hel vecka. Något som gett väldigt bra resultat. Under perioden har deltagarna fått odla och träna gymnastik, berättar Länsstyrelsen.

– Vi har gått in i en ny fas. Kvinnorna har fått en ny slags iver. De vet att projektet snart är slut och vill verkligen utvecklas till fullo. De blir inspirerade av varandras framgångar och övar mer fokuserat på att lära sig svenska. Extra roligt var det när Landshövdingen kom på besök och var med på ett gymnastikpass. Kvinnorna fick berätta om sina personliga resor och bjöd på hemlagad mat, det stärkte deras självförtroende, berättar delprojektledare Sara Åhlén.

Två kvinnor i projektet praktiserar inom äldreomsorgen som kommer leda till extratjänster. Två andra kvinnor praktiserar i en secondhand-affär och en kvinna har fått extratjänst inom hemtjänsten.

%d bloggare gillar detta: