Oppositionen satte stopp för storaffären i Fagersta

Alldeles nyss avslutades fullmäktiges sammanträde där det skulle avgöras om kommunen skulle gå vidare med den största affären någonsin, att köpa lägenheter i Kolarbyn för nästan en halv miljard.

– Jag ser med stor oro på det här. Det gynnar inte Fagerstaborna. Hela processen har inte varit okej på något vis. Det är större risk att det går åt pipan än att det går bra, sa Bertil Fredriksson, sd.

Företrädare för S och M talade varmt för att göra det men eftersom Sd och vänstern gick emot och krävde återremiss så blev det så. Även Liberalernas Magnus Bohman stödde oppositionen.

– Det är ett enormt överpris de begär och det vore katastrof om det genomförs. De ekonomiska följderna kan bli enorma, sa Teemu Sulin, vänstern.

Alldeles före mötet hade kommunalrådet Marino Wallsten kallat till ett extra möte i kommunstyrelsen där majoriteten beslutade att rekommendera fullmäktige att säga ja till att gå vidare med affären. Men enligt kommunallagen räcker det med en tredjedel av rösterna för att få en återremiss för noggrannare utredning och det använde sig Sd och V av.

Magnus Bohman ansåg att att det underlag som presenterades inte alls var tillräckligt för en sådan oerhört stor affär utan att den måste utredas ordentligt.

Kommunalrådet Marino Wallsten konstaterade besviket att ”nu faller allihop” eftersom allt skulle ha varit klart sista juni men med återremiss så tar det mycket längre tid och då går erbjudandet ut på öppna marknaden.
Därefter avstod han själv från att rösta i frågan och några av hans partikamrater följde efter och avstod de också trots att de strax innan varit inställda på att rösta på sitt eget förslag. Nu blev det 8 ja, 14 nej och 12 som avstod.

%d bloggare gillar detta: