Hård kritik mot att den mordmisstänkte rymde

Flera i personalen på Sundbo ungdomshem utanför Fagersta är kritiska mot att den 19-åring som avtjänade ett straff för två mordförsök fick möjlighet att rymma.
Han sitter nu häktad för mord.

19-åringen har ett stort våldskapital och dömdes som 16-åring för två mordförsök i Markbacken i Örebro, som inträffade 2018. Enligt tingsrätten hade mordförsöken “karaktären av avrättningar”.

Vid en spektakulär rymning i slutet av förra sommaren blev han och en tonåring från ”dödspatrullen” fritagna från Råby ungdomshem i Lund av personer som var beväpnade.

De båda var på fri fot under cirka en månad innan de greps i Örebro efter en biljakt i slutet av september. 19-åringen kom med buller och bång till Sundbo där han belades med fulla restriktioner. Han fick inte ha någon kontakt alls med personer utanför Sundbo.

Men enligt uppgifter till Fagersta Nyheter dröjde det inte länge förrän han fick lättnader i restriktionerna, han fick ha kontakt med familjen. Sedan följde att han fick ha kontakt med sin flickvän och en ”kompis”.

”Detta möjliggjorde att han kunde ha kontakt med sina kriminella kompisar. Tiden från oktober tills han rymde den 12 januari var inte fläckfri, han medverkade i två situationer som utmynnade i våld”, säger en källa med insyn.

Men 19-åringen visade också god skötsamhet, vilket gjorde att ledningen beslutade att han skulle få börja gå utanför skalskyddet. Han fick veta när han skulle få gå på gymmet vilket gjorde att han kontaktade sina kriminella kompisar och de hämtade honom på området.

Trots en omfattande polisjakt lyckades 19-åringen hålla sig undan. Den 28 februari sköts en 25-åring ihjäl på öppen gata i Örebro. Efter knappt tre månader fick polisen i förra veckan ett genombrott i mordutredningen och slog till mot tre tonåringar i Mellansverige. Flera husrannsakningar genomfördes.

På torsdagen häktades Sundborymlingen på sannolika skäl misstänkt för mord. De andra två häktades på den lägre misstankegraden.

FN har talat med flera företrädare för SIS ungdomshem men alla svarar att de inte kan gå in på enskilda personärenden.

%d bloggare gillar detta: