Dags att de borgerliga drar i nödbromsen

/INSÄNDARE

De senaste rapporterna om den uteblivna befolkningsökningen i Fagersta borde vara en tankeställare för både Moderaterna och Liberalerna att det är dags att fundera över om de ska fortsätta ingå i alliansen med Socialdemokraterna.

Vi äldre Fagerstabor minns mycket väl hur majoritetspartiet gjorde felbedömningar om utvecklingen redan i början på 1970-talet vilket ledde till en av landets högsta kommunalskatter och en mängd tomma hyreshus som man tvingades riva eller bygga om till kommunalkontor. Men på den tiden protesterade borgerligheten och vänstern kraftigt utan att S lyssnade. Med en enda rösts övervikt kördes den samlade oppositionen över gång på gång i kommunfullmäktige.

När det gått helt överstyr sparkades S ut av väljarna 1998 och Stig Henriksson fick ta på sig uppgiften att sanera kommunens ekonomi där arbetarepartiet inte satt av några pengar till de anställdas pensioner och gått i borgen för lån åt HSB på hundratals miljoner.
I det läget hoppade Moderaterna och Liberalerna gladeligen på tåget att få ordning på Fagerstas ekonomi och man lyckades även sänka skatten och fick nationellt erkännande för att ha skapat Sveriges bäst skötta kommun.

Men nu tornar de mörka molnen upp sig igen efter några år med socialdemokratiskt styre i Fagersta. Byggplanerna ger intryck av en optimism som helt tycks sakna verklighetsförankring på en ort med hög arbetslöshet och stor utflyttning, det känns som att framtidstron förblindar verkligheten.

Att M och L inte sätter ned foten nu är obegripligt. Har man verkligen glömt hur det var de sista 30 åren på 1900-talet då politikerna tycktes ha noll koll på omvärldsfaktorer som stålindustrins stora strukturförändringar?
S kan inte ensamma med bara cirka 40 procent av väljarstödet driva kommunen ned i skuldträsket igen med fortsatt utflyttning och sämre skatteunderlag för att finansiera driftkostnaderna för alla storstilade projekt. Börja gärna med att lägga planerna på ett kulturhus på is och prioritera skolan och äldreomsorgen och lägg ned planerna på att försköna centrum när ändå ingen är nöjd med resultatet.

KULLA PÅ KAMMARN

%d bloggare gillar detta: