Fortsatt nedgång för nyföretagandet i Västmanland

Under årets första kvartal sjönk nyföretagandet i Västmanland med nio procent jämfört med samma period förra året, visar ny statistik från Bolagsverket som Visma Spcs har analyserat.

– I lågkonjunkturens Sverige behöver fler företag startas, inte färre. Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag – nu behövs varje person som tar steget till eget företagande för att vi ska behålla välfärden i Västmanland, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Ett ljus i mörkret är att NyföretagarCentrum, som hjälper personer som vill starta företag, rapporterar om att rekordmånga blivande företagare vill ha hjälp att ta steget till eget företag.

Enligt Sifoundersökningar som Visma Spcs genomför årligen drömmer var tredje svensk, 29 procent, om att bli egen företagare. Ett av de vanligaste skälen till att inte förverkliga sin företagsdröm är att den ekonomiska tryggheten för småföretagare upplevs vara sämre än den för anställda.

– Småföretagen bidrar med var tredje skattekrona till kommunerna. Vi vet att kriser kan innebära nya möjligheter för kreativa entreprenörer. Nu måste beslutsfattarna i länet ta vara på den kraften och erbjuda vägledning, främja samarbete och skapa ett gynnsamt företagsklimat så att fler västmanlänningar vågar starta företag, säger Boo Gunnarson.

I Sverige finns omkring en miljon företag registrerade hos Bolagsverket, varav merparten är små bolag med upp till nio anställda

Upptäck mer från

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa