Nato stärker Västmanlands trygghet

INSÄNDARE

Sverige är nu medlemmar i NATO. Det är en historisk händelse för vårt land men samtidigt ett naturligt steg med anledning av den oroliga omvärlden. 

Moderaterna i Region Västmanland välkomnar NATO-inträdet, ett besked som bidrar till att göra Västmanland säkrare, tryggare och mer robust. NATO-medlemskapet betyder att vi äntligen har kommit hem. Hem till demokratiers samarbete för fred och frihet. Hem till våra nordiska grannars samarbete för säkerhet. Hem till den krets av västländer där vi hör hemma. Tillsammans blir vi starkare och tryggare.

Mikael Andersson Elfgren, Stephanie Bruksgård och
Jenny Landernäs, Moderaterna.

Moderaterna har drivit för ett svenskt NATO-medlemskap under decennier, redan på åttiotalet var opinionsbildningen för medlemskap levande inom Moderaterna. Vi tog formellt ställning för ett svenskt NATO-medlemskap redan på partistämman 2003. 2015 krävde Moderaterna att ett svenskt Natomedlemskap ska utredas. Så blev det också, men S-regeringen förbjöd utredaren att förespråka NATO-medlemskap.

Efter Rysslands invasion av Ukraina blev vikten av ett medlemskap i NATO ännu tydligare. Den 4 mars 2022 var en majoritet av svenskarna för första gången för ett Natomedlemskap. 21 år av hårt arbete har äntligen gett resultat. Äntligen är vi framme vid målet!

Att Sverige nu är medlemmar i NATO är ett stort steg för att göra Sverige och Västmanland till en tryggare plats. Vi fårdock inte glömma bort att vi befinner oss i den mest utmanande, säkerhetspolitiska situationen sedan andra världskriget och att mycket arbete kvarstår för att öka vår trygghet och beredskap. Av den anledningen står krisberedskap och det civila försvaret högt på den politiska agendan, och det gäller även i Region Västmanland.

Ingen kan förutsäga när nästa kris, katastrof eller i värsta fall krig kommer att inträffa. Därför är det av yttersta vikt att vi kontinuerligt arbetar med att stärka såväl vår robusthet som beredskap. Moderaterna tillsammans med regionstyret har tagit många viktiga steg för att succesivt stärka vår förmåga. Vi har bland annat antagit nya högre mål för regionens katastrofmedicinska beredskap, i syfte att tydliggöra en ökad ambitionsnivå inom hela organisationen.  

Beredskapslager har skapats och fortsätter att utvecklas för att kunna försörja vården i situationer där logistiken inte fungerar som den ska. Tack vare vårt engagemang kommer Västerås flygplats fortsatt vara en beredskapsflygplats, vilket bidrar både till vår beredskap i Region Västmanland och till totalförsvaret. Mycket arbete kvarstår men varje dag tas viktiga steg för att stärka vår förmåga.

Det är vi som bestämmer våra vägval, att vara med i NATO innebär ett samarbete med länder som tror på sin frihet och självständighet. I en tid av osäkerhet är samarbete och förberedelse, nyckeln till att möta framtida utmaningar. Vikommer fortsätta arbetet med att göra Västmanland säkrare, tryggare och mer robust.

Mikael Andersson Elfgren (M)
Regionstyrelsens ordförande

Jenny Landernäs (M)
Regionråd

Stephanie Bruksgård (M)
Regionråd

Upptäck mer från

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa