Nämndemän bör inte rekryteras via politiska partier

Institutet för mänskliga rättigheter vill att regeringen tillsätter en utredning om hur ett nytt rekryteringssystem för nämndemän kan utformas utan inblandning av de politiska partierna.

De nämndemän från Fagersta som är med och dömer i Västmanlands tingsrätt har nominerats av Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Vänstern och Moderaterna. Det är Per Georgsson, Britt-Marie Höglund, Bertil Fredriksson, Peter Lilja, Päivi Kirsilä, Helena Chabbani, Samir Nachawati, Alexander Sjöström och Shermila Maddumagamage.

Nämndemän förväntas inte ha någon juridisk utbildning. De får den utbildning de behöver på domstolen innan de kan börja tjänstgöra. Det är juristdomarens uppgift att ha kunskap om lagen. Meningen är att nämndemännen ska vara vanliga människor med sunt förnuft och med erfarenhet från olika områden.

I det svenska systemet har nämndemännen i avgöranden samma rösträtt som juristdomaren och utövar i dömandet makt mot enskilda. För att säkerställa att nämndemännen både agerar, och uppfattas kunna agera, självständigt i förhållande till de politiska partierna föreslår institutet att regeringen tillsätter en utredning om ett nytt rekryteringssystem för nämndemän.

Ett effektivt rättsskydd av oberoende och opartiska domstolar räknas som en av de mest grundläggande beståndsdelarna i en rättsstat. Sedan många år är det i huvudsak äldre politiker som utses till nämndemän, en snedfördelning som domstolarna länge velat förändra.

Alexander Sjöström är yngst av Fagerstas nämndemän.

– Det svenska nämndemannasystemet med lekmannadomare som utses av de politiska partierna har aktualiserats i olika sammanhang de senaste åren. För att säkerställa att nämndemännen agerar självständigt i förhållande till de politiska partierna menar vi att regeringen behöver se över rekryteringsmodellen av nämndemän, säger Fredrik Malmberg, direktör Institutet för mänskliga rättigheter.

I en skrivelse till justitieminister Gunnar Strömmer framför institutet att även den Europeiska kommissionen rekommenderat Sverige att säkerställa att processen som utser nämndemännen garanterar deras oberoende.

I sin årliga rapport om rättsstatens principer 2023, framförde Europeiska kommissionen fyra rekommendationer till Sverige. Den första var att Sverige ska säkerställa att systemet för utseende av nämndemän garanterar deras oberoende, med beaktande av europeiska normer för rättsväsendets oberoende.

Upptäck mer från

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa