Kyrkan tar över driften av brukshotellet i Fagersta

Det är nu klart att Fagersta brukshotell kommer att leva vidare, kan FN avslöja. Det är Västanfors Västervåla församling som räddar rörelsen genom att köpa konkursboet genom sitt nybildade bolag Fagersta stadshotell, som också blir det nya namnet.

Det var med både förvåning och stor glädje som personalen fick beskedet att hotellet lever vidare. Västanfors Västervåla församling har bildat två bolag, Fagersta stadshotell som ska driva rörelsen, och Fagersta hotellfastighet, som ska köpa byggnaden och marken.

Bruks döps om till Fagersta stadshotell.

Varför ger sig församlingen in i det här, kyrkoherde Henrik Rydberg?

– Varför inte? Vi tycker att det behövs ett hotell i Fagersta och tror vi kan hitta synergier med det vi redan har, säger han och understryker vikten av att både Fagerstaborna och resande ska uppskatta restaurangen.

– Vi vill driva det på ett bra sätt, det ska vara gott och trevligt att vara där, påpekar kyrkoherden.

Kyrkoherde Henrik Rydberg.

Brukshotellets ägare drabbades hårt av pandemin och försattes i konkurs av Västmanlands tingsrätt den 31 maj i år på grund av hyresskulder på cirka 800 000 kronor. Kyrkan tar över hotellrörelsen från konkursförvaltaren redan den 15 augusti. Erfaren personal finns och utskänkningstillstånd blir inga problem eftersom man redan har det på Lindgården.

Rörelsen kommer att döpas om till Fagersta stadshotell, vilket är rimligt eftersom det inte funnits något bruk här på flera decennier och som en markering att Fagersta har stadsrättigheter sedan 1944. Dessutom har det inte alltid hetat brukshotellet. Det byggdes som Esso motor hotell på 1970-talet efter att det gamla brukshotellet invid Norra station revs.

Församlingen fortsätter att bredda verksamheten.

I och med detta breddar Västanfors Västervåla sin verksamhet ytterligare. Man driver framgångsrikt förskola och skola, behandlingshem för missbrukare, juridisk rådgivning och begravningsbyrå vid sidan av aktiviteterna i och kring kyrkan med bland annat fina konserter.

Under hösten kommer man också att öppna en vårdcentral i Fagersta. Region Västmanland har gett klartecken och nu återstår att komma överens med miljö- och bygg om några saker på området vid gamla Fruhem.

Ola Wahlsten

Upptäck mer från

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa