Oro för att kineser eller saudiaraber köper upp kommunhus av krisande SBB

Krisen för SBB som äger Fagerstas kommunhus har skapat oro bland politikerna. Och den kan vara högst befogad. Den S-märkta debattören Göran Greider kallar affärerna vansinne och oroas över att kineser eller saudiaraber kan bli nya ägare.

”På denna ledarsida har vi flera gånger skrivit om detta vansinne som handlat om att kommuner kortsiktigt sålt ut fastigheter för att sedan istället hyra av den nye ägaren. Jag har skrivit om det, Per Lindvall har gjort det och Lindvall skrädde inte orden när han menade att det rör sig om ”finansiell demens” hos de utförsäljande kommunerna: Det blir i längden alltid dyrare att inte äga själv”, skriver Greider i socialdemokratiska Dala-Demokraten.

”Vem vill köpa upp företagets innehav när det nu krisar? Ilija Batljan är inte intresserad av de fastigheter han köpte upp och de verksamheter som pågår där – han är intresserad av pengarna han kan tjäna på det. Och nu har han inga pengar. Men Saudiarabien och Kina har det.”

Andra socialdemokratiska debattörer går på samma linje och kallar försäljningen av kommuners fastigheter för idiotisk, intellektuell härdsmälta och total avsaknad av ekonomiskt kunnande när man sålt för att sedan hyra in sig dyrt på 25 år. Dessutom med vanföreställningen att det skulle bli billigare.

Fagersta Nyheter har ställt några frågor till Fagerstas kommunchef Karolina Berglund om situationen att man inte har en aning om vem som blir hyresvärd framöver.

Tycker du att det var rätt att sälja och hyra in sig?

– Att sälja och hyra in sig beslutades i fullmäktige och jag förhåller mig till det.

Har ni några planer på att försöka köpa tillbaka de båda kontoren?

– Kommunens fastighetsstrateg/VD för bostadsbolaget följer uppmärksamt utvecklingen i SBB. Det är SBB som avgör om det alls är aktuellt med en försäljning av de båda kontoren till kommunen. Kommunen har dock ett hyreskontrakt som kommer att gälla även om vi får en annan hyresvärd.

Vad kan de vara värda i dag?

– Jag har ingen uppfattning om värdet på byggnaderna idag, men ett långt hyreskontrakt och stabil hyresgäst påverkar värdet uppåt.

Upptäck mer från

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa