Hög grundbemanning ska vara normen

INSÄNDARE

Centerpartiet i Fagersta tar ställning för att hög grundbemanning i kommunens verksamhet ska vara normen. Det kostar med vikarier, höga sjukskrivningstal och personalomsättning.

Det kanske inte syns direkt i budgeten, men det är tydligt att vill man stärka de kommunala verksamheterna på längre sikt, höja arbetsglädje och trivseln bland personalen och öka kvaliteten på kommunens kärnverksamhet, så ska en högre grundbemanning vara normen och Centerpartiet i Fagersta kommer att kämpa för detta i nämnder och fullmäktige.

Tid är pengar. Det är ett ordspråk som ekar i mångas sinnen. Det är sällan mer konkret än när det handlar om personalkostnader. Det finns två huvudvägar att gå när det gäller att hantera denna resursutmaning.
Kommunen kan ha en lägre grundbemanning. Vid sjukdom eller arbetsbortfall av andra skäl kan man ta in vikarier och täcka upp. Stoppa läckan när det sker. De fasta kostnaderna är lägre men driftkostnaderna blir högre. Man behandlar personalen mer som förbrukningsmaterial än tillgångar.

Kommunen kan ha en högre grundbemanning. Det innebär större kostnader för kommunen initialt men det betalar av sig genom högre trivsel, lägre sjukfrånvaro och lägre personalomsättning. Kvaliteten i verksamheten stiger och kommunen kan utföra sin kärnverksamhet på ett mycket bättre sätt. Man behandlar personalen som en tillgång.

Ser man budgeten som en kortsiktig process, utan någon som helst hänsyn till framtiden, då väljer man lätt per automatik en låg grundbemanning och täcker upp med snabba åtgärder. Det låter bra, men på det långa loppet innebär det stress för personalen som i sin tur leder till högre omsättning och högre sjukskrivningstal.
Ser man budgeten som ett verktyg i att skapa en hälsosam långsiktig verksamhet, då kan man också se värdet i att investera i högre grundbemanning för att nå målen med lägre sjukskrivningstal och lägre personalomsättning.

I ett samhälle där kompetensförsörjningen är ett stort problem, är det självklart att låg personalomsättning är ett ändamål värt uppoffringar i nutid, speciellt då det är tydligt att investeringen kommer ge utdelning i framtiden.
Därför kommer vi i Centerpartiet i Fagersta driva denna fråga i fullmäktige och i nämnder under hela denna mandatperiod och framåt. Personalen är kommunens största tillgång.

Sebastian Frännfors, C

Yousef Hussin, C

Upptäck mer från

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa