Kraftig minskning av orosanmälningar om barn i Fagersta

Under vårterminen 2022 lämnade skolorna i Fagersta in 65 orosanmälningar till socialkontoret angående barn och unga upp till 21 år. Under höstterminen minskade det till 26 anmälningar.

Av dessa 26 kan flera anmälningar avse ett och samma barn. Lindgårdsskolans orosanmälningar ingår också i redovisningen.

Däremot har antalet kränkningar ökat något. Enligt skollagen är rektor även skyldig att skyndsamt anmäla till skolhuvudmannen om en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling. På Alfaskolan sjönk antalet anmälda kränkningar från sex till en, på Risbro från 18 till 16, medan de ökade på Mariaskolan från sex till åtta, på Per-Ols från sju till åtta och på Brinell från noll till tio.

Vissa ärenden avser flera individer och på samtliga skolor är det mest pojkar som anmält att de blivit kränkta. Enligt skollagen får rektor besluta att stänga av en elev helt eller delvis om eleven agerar på ett sådant sätt att andra elevers eller personalens säkerhet bedöms vara hotad. En elev får inte stängas av för en längre tidsperiod än en vecka och inte heller mer än två gånger per kalenderår.

Förutom kränkningar så gör skolorna även polisanmälningar när en händelse är att betrakta som ett brott.
Ett digitalt verktyg för hantering av skolornas kränkningsärenden införs nu i januari, vilket gör det möjligt att ta fram mer detaljerade underlag för både förebyggande arbete och rapportering.

Upptäck mer från

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa