Bröstsmärtor visade sig vara hjärnblödning

En person som sökte sjukvård för bröst- och buksmärtor i länet bedömdes lida av svår förstoppning samt en hjärtmuskelinflammation utlöst av covid-19. Men eftersom det saknades symtom på hjärnblödning väcktes aldrig någon misstanke om det.

Några dagar senare försämrades patienten och sökte återigen sjukvården – som då kunde konstatera en hjärnblödning. Region Västmanland anmäler nu händelsen enligt lex Maria utifrån fördröjd diagnos med risk för allvarlig vårdskada.

Den coviddrabbade personen kom in akut med tryckande bröstsmärtor, feber, trötthet och buksmärtor. Eftersom en hjärtinfarkt misstänkes genomfördes omfattande undersökningar och samtidigt sattes blodförtunnande läkemedel in.

Men när ingen hjärtinfarkt kunde bekräftas avslutades den blodförtunnande behandlingen – istället misstänktes hjärtmuskelinflammation utlöst av covid-19. Och patientens tilltagande svåra buksmärtor visade sig vara en svår förstoppning.

Dessutom upplevde patienten svaghet i ett ben, men det bedömdes vara en del av den allmänna svagheten i samband med de övriga besvären.  Någon misstanke om en hjärnblödning väcktes aldrig eftersom det saknades tydliga bortfallssymtom.

Några dagar efter utskrivningen sökte patienten på nytt akutsjukvården för minskad känsel och kraft i sitt ben. Röntgenundersökningen visade på en hjärnblödning, vilket ledde till omedelbart omhändertagande samt en successiv förbättring av patientens tillstånd.

I den utredning som gjordes gick det inte att exakt kartlägga orsaken till patientens hjärnblödning, eller när den ägde rum. Misstanken är att den inträffade under vårdtiden, och att diagnosen således blev fördröjd. Den berörda verksamheten har nu genomfört utbildningar för att minska risken för liknande händelser i framtiden.

Upptäck mer från

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa