Så mycket pengar får partierna i bidrag av Fagerstaborna

Via skattsedeln ger Fagerstaborna partierna i fullmäktige närmare 2,5 miljoner kronor i bidrag under en mandatperiod. Mest får Socialdemokraterna med närmare en miljon. Därför har partiet mycket mer pengar än de andra att annonsera för inför valet.

Många läsare har hört av sig och frågat vem som betalar partiernas annonskampanjer, där S i Fagersta går ut hårdast, främst på sociala medier. Den huvudsakliga intäkten kommer från Fagerstas skattebetalare. Eftersom stödet varierar på grund av partiets storlek är det en väsentlig skillnad på hur mycket partierna har råd att synas.

Enligt kommunallagen ska fullmäktige besluta om partistödets omfattning och formerna för det. Stödet får inte utformas så att det otillbörligt gynnar eller missgynnar ett parti.

Det kommunala partistödet består av ett grundstöd som uppgår till 15 000 kronor per parti och år, samt ett mandatstöd som uppgår till 15 000 kronor per mandat och år.

För Socialdemokraterna med 15 mandat i Fagersta innebär det 240 000 kronor per år, alltså 960 000 på en mandatperiod. Pengarna används delvis till att betala hyran för partilokalen men en betydande del läggs i en valfond för marknadsföring i media.

Vänstern får med sina sju mandat 120 000 per år, Sverigedemokraternas sex mandat ger 105 000, Moderaternas fem ger dem 90 000, medan Liberalerna och Sjukvårdspartiet som bara har ett mandat får 30 000 vardera. Sjukvårdspartiet ställer inte upp i årets val. Centern deltar men får ingenting eftersom de inte sitter i fullmäktige.

Förr var det mängder av plakat efter vägarna och stora annonser i papperstidningarna som skulle locka väljare, men efter sociala mediers genombrott satsar Fagerstas största parti stenhårt på att marknadsföra sig på USA-baserade Facebook, bland annat. Medan Liberalerna satt upp ett plakat intill riksvägen vid sjukhuset.

I en tidigare version av artikeln var grundbidraget inte inräknat i partistödet. Nu är siffrorna rätt.

Upptäck mer från

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa