Bedrövligt att avtalet om hemsjukvård fortfarande inte fungerar

– Samarbetet kring sjukvård i hemmet fungerar inte i Västmanland på grund av ett dåligt formulerat avtal från 2012 mellan regionen och länets kommuner. Det gör att svårt sjuka människor får fel eller ingen vård. Bristerna har varit kända för länets politiker under många år.

Det säger Malin Gabrielsson (KD), som är regionråd i opposition i Västmanland.

– Det är helt obegripligt hur Socialdemokraterna som håller i ordförandeklubban både i Västerås och regionen ser mellan fingrarna och låter patienter och personal ta smällen för att politikerna inte orkar ordna med ett fungerande avtal, säger Malin Gabrielsson i en kommentar.

– I Fagersta Nyheter kunde vi läsa historien om Veijo, som drabbades av cancer och fick illusionen om den goda vården och det fina omhändertagandet krossad under det sista halvåret av sitt liv. I dagens VLT finns en insändare från Ingemar Andreasson i Västerås med liknande innehåll.

– Det avtal som tecknades 2012 när hemsjukvården gick över till kommunerna har brister. KD fick redan 2019 med oss de andra partierna på att utvärdera och försöka uppdatera avtalet, men Socialdemokraterna har sedan inte brytt sig om att agera. Någon annan förklaring finns inte till varför situationen inte förbättrats, säger Malin Gabrielsson.

En patientgrupp som ofta kommer i kläm är cancerpatienter med flera olika problem och som vill vårdas den sista tiden i sitt hem. Personalen i sjukvården har på flera olika sätt uppmärksammat politikerna på detta.

– I början på året var representanter från alla partier på besök hos onkologkliniken. Där fick vi alla beskrivningar på patientfall där döende patienter inte kunna få tillbringa den sista tiden i sitt hem på grund av det dålig fungerande avtalet. Det behöver inte och ska inte vara på det här viset, påpekar Malin Gabrielsson.

Upptäck mer från

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa