Därför kan inlägg raderas på Facebook

KRÖNIKA

Ibland hör folk av sig och undrar varför deras inlägg dolts eller tagits bort på Facebook. Det finns olika anledningar till det. En är Facebooks egna regler och algoritmer som styr utan handpåläggning i enskilda fall.

När FN våren 2019 berättade att det skulle arrangeras en Pridefestival i Fagersta kom det mängder av positiva inlägg. Men också ett kritiskt från en person som skulle lämna staden den dagen. Ett inlägg som dock inte står i strid med yttrandefriheten i Sverige.

Detta inlägg lästes upp i kommunfullmäktige av kommunalrådet Marino Wallsten i hans hårda argumentering för att Fagersta Nyheter inte skulle få pressutskick. SD och V protesterade starkt och ansåg det vara en inskränkning av demokratiska rättigheter och till nackdel för kommunen.

Men efter att de kritiska synpunkterna på framför allt kommunalrådets ledarstil blev allt fler och gick över gränsen med personliga påhopp, bestämde jag att FN skulle ha Facebooks högsta krav för vad som accepteras.

Därmed tas inlägg som strider mot reglerna bort automatiskt av Facebooks algoritmer. Till detta kommer USA-baserade Facebooks egen policy som i vissa avseenden är hårdare än den svenska lagstiftningen.

Det är därför som Facebook kan radera och till och med blockera personer som skrivit något som inte accepteras av det sociala mediets regler.
Men att ”enskilda blockeras för att de har avvikande åsikter”, som Marino Wallsten, Åsa-Märta Sjöström och Niclas Bergström påstod i FP, är bara nonsens.

Det sker endast då nazister och liknande extremister gör huvudlösa inlägg. En politiker i Fagersta som hävdade att han blockats insåg senare att han själv klantat till det med inställningarna på sin dator.

Det är emellertid inte gratis att läsa fagerstanyheter.com och för att kunna kommentera ett inlägg måste man självfallet ha läst artikeln så man vet vad man talar om. Att snylta på att hederliga människor betalar sin prenumeration accepteras inte och det gäller även politiker.

Trevlig helg alla prenumeranter!

Ola Wahlsten
Ansvarig utgivare

%d bloggare gillar detta: