Moralpanik stoppade ungdomar i Fagersta från att få se Motörhead live på Fagerliden

TILLBAKABLICK

Sommaren 1985 gav sig Fagersta AIK in i rockbranschen och engagerade ett av världens största band – Motörhead. Men skol- och föräldraprotester gjorde att storsatsningen blev ett fiasko. De som befarades bli djävulsdyrkare är i dag i 50-60-årsåldern och den tunga rockgenren är större än någonsin.

Motörhead var redan 1985 ett stort namn ute i världen med dess karismatiske sångare Lemmy Kilmister och när det blev aktuellt att de skulle spela i Sverige tog Fagersta AIK chansen och bokade dem.

Det behövdes 2 000 personer för att arrangemanget skulle gå ihop, men FAIK-ledningen hoppades på ännu större publik och att gå med överskott. Pengar som skulle komma ungdomsidrotten till nytta.

Men vad arrangörerna inte räknat med var att en samling tonårsföräldrar i Fagersta skulle reagera hårt på rocksatsningen och fördöma arrangemanget totalt.
Föräldrarna oroade sig för att de berömda musikernas framträdande i ishallen skulle ge dåligt inflytande på Fagerstas ungdomar.

Det anordnades till och med en studiecirkel, ”Föräldrar – vakna!” där det diskuterades flitigt och på fullaste allvar hur konserten skulle påverka Fagerstas ungdomar när det gäller våld och djävulsdyrkan.

I en artikel verkar även lokaltidningen vara upprörd över att Motörhead hade låttitlar som Go to Hell och Die you Bastard. För dem som inte kunde engelska berättade FP att den svenska översättningen av låttitlarna var Dra åt helvete och Dö din bastard.

”När hårdrocken med både våld och djävulsdyrkan diskuteras allt starkare går en idrottsförening som Fagersta AIK och tar hit det värsta som finns i hela världen”, sa upprörda föräldrar till lokalpressen.

Även från skolhåll blev det protester och en av Fagerstas rektorer gick till och med ut och i skarpa ordalag fördömde hårdrocken som musikstil.

Dessa våldsamma överdrifter i debatten ansåg Fagersta AIK:s ledning var huvudorsaken till publikfiaskot. Många Fagerstaföräldrar lät inte sina tonårsbarn besöka konserten. De ville skydda dem från ondskan i musiken.
Det gav resultat. Endast 600 betalade in sig, varav många kom utifrån, och för FAIK blev det en mycket kännbar förlust som det tog åratal att arbeta av.

De som besökte Fagerliden skötte sig dock föredömligt och polisen behövde inte ens omhänderta någon berusad. Och ingen i publiken blev djävulsdyrkare efter att ha bevistat konserten.

– Det var en superbra konsert. Vilket ös. Hela Fagerliden rockade, sa Maria Andersson, som var där tillsammans med kompisen Tuija Engström. Maria tyckte inte att Motörhead var det minsta farliga, enbart ett bra hårdrockband.

FP skrev att ljudnivån var fruktansvärt hög och att ”det mastodontlika dånet fullkomligen slukade publiken på 600 tonåringar”.

I dag framstår vuxenprotesterna mot bandet som våldsamt överdrivna och rentav löjliga. Hårdrocksgenren är ännu större numera och förknippas inte med vare sig våld eller helvetesdyrkan. Dessutom har den en mycket bred publik – allt från barn till 70-åringar.

Ola Wahlsten

%d bloggare gillar detta: