Kom ihåg att ha barnen under uppsikt i närheten av vatten!

”Varje år skickas polispatruller, räddningstjänst samt ambulans ut i Sverige på drunkningslarm som tyvärr allt för ofta slutar i sorg och smärta. Jag kan inte nog betona vikten av att föräldrar alltid har sina barn (och andras barn) under uppsikt då vatten finns i dess närhet.

Det påpekar Andreas Olsson Ahlstedt, kommunpolis i Fagersta, Sala och Surahammar i samband med hans rapport om hur brottsutvecklingen varit det senaste halvåret.

”Äntligen är det sommar med allt vad det innebär. Spirande grönska, ljusa kvällar och för många också en efterlängtad semester. Juni har även bjudit på näst intill overkligt varma dagar som värmt upp sjöar och vattendrag så badtempretauren nu är en bra bit över 20 grader”, skriver han och fortsätter:

”Att få bada hör sommaren till och för framför allt barnen är det den aktivitet som roar mest. Vi måste dock alltid komma ihåg att vatten inte bara innebär svalka och lek. Drunkning är den vanligaste dödsorsaken för barn i åldrarna ett till sex år. Vi kan heller inte förlita oss på att barn skriker eller plaskar då de håller på att drunkna. Enligt Livräddningssällskapet andas barn in vatten och sjunker och därav uttrycket att barn drunknar tyst”,

Kommunpolisen påpekar att syftet med hans inlägg inte direkt är att skrämmas, utan mest för att förtydliga och påminna om något som alla känner till, men som ibland kanske avfärdas med att det bara händer andra och inte vår familj.

%d bloggare gillar detta: