Åter krav på munskydd hos alla inom vården

Nu ska munskydd återigen användas av personal och besökare inom sjukhusvården i Västmanland, efter beslut av regionens smittskyddsläkare. Orsaken är den ökade smittspridningen av covid-19.

Enligt Folkhälsomyndighetens prognos går Sverige mot en topp av antalet covidfall i början till mitten av augusti.Det är den nya omikronvarianten BA.5 som ligger bakom den senaste tidens ökning av antalet covidfall.

– Något fler patienter läggs nu in med covid-19 på sjukhuset i Västerås, dock inte på IVA än så länge. Skärpta munskyddsregler är också viktiga för att hålla vår personal så frisk som möjligt och undvika onödig sjukfrånvaro i semestertider, säger Ingrid Selmeryd, tillförordnad smittskyddsläkare, Region Västmanland.

Även om covidvaccinerna inte ger ett fullgott skydd mot den nya omikronvarianten är bedömningen att vaccinering ger ett bra skydd mot död samt allvarlig sjukdom.

– Till alla som ännu inte vaccinerat sig har jag bara en sak att säga: Gör det nu! Det går att vaccinera sig i Västmanland även under sommaren, påpekar Ingrid Selmeryd.

Följande gäller i Region Västmanland från och med den 11 juli:

  • Munskydd under hela arbetspasset återinförs för vårdpersonal, förutom vid lunch och fikaraster där avstånd ska hållas.
  • Munskydd ska bäras av anhöriga och besökare till patienter inom slutenvården.
  • Munskydd ska bäras av patienter och medföljande till mottagningsverksamhet och poliklinisk verksamhet.

Man behöver inte ta med sig eget munskydd, eftersom det kommer att finnas munskydd att hämta vid entréerna till avdelningar och kliniker.

%d bloggare gillar detta: