Därför blev det bara en Pridefestival i Fagersta

Över tusen personer deltog i Fagerstas första och enda prideparad för tre år sedan, och en stor publik följde tåget. Stämningen var på topp. Men kommunen avslog förslaget att ta över ansvaret för evenemanget.

– Vi är otroligt nöjda med uppslutningen och vill tacka alla som var med och de som kom och tittade. Hoppas att det kommer något gott ur det här och att det får en fortsättning, sa Carina Fredriksson, som arrangerade Pride tillsammans med Mohammed Rabia:
– Jag är sjukt nöjd. Fantastiskt att det kom så många. Det är fler än vi hade väntat oss.

Det hade kunnat vara ännu fler om det inte satts upp regler inför paraden. Reglerna gällde att det bara fick spridas positiva budskap, samt ingen nakenhet eller stötande utstyrsel. Både grupper och enskilda reagerade starkt och avstod från att delta, bland dem hbtqia-personer.
På grund av den hårda kritiken ändrade sig arrangörerna i sista stund, men då var det försent.

De meddelade att de inte tar på sig uppgiften fler gånger, delvis på grund av reaktionerna på de regler de gick ut med, men också för att det ligger väldigt mycket jobb bakom ett sådant här arrangemang.

Magnus Bohman, Liberalerna, föreslog att Fagersta kommun skulle ta på sig huvudansvaret för Pridefestivalen, så att den kunde fortleva.
Det finns kommuner, kommunala bolag och privata företag som arrangerar pridefestivaler. Innehåll och form skiftar. Men kommunledningen höll inte med Liberalerna.

”Det var dock inget okomplicerat arrangemang utan möttes av kritik från personer inom hbtq-rörelsen som menade att ägarskapet för och förankringen av arrangemanget var svagt inom hbtq-rörelsen samt att man missade den politiska betydelsen av begreppet pride. Flera personer inom hbtq-rörelsen valde att inte delta i festivalen”, sa kommunens HR och utveckling.

Fagersta kommun föreslog dock att 30 000 kronor kunde anslås för anordnande av en eventuell pridefestival om en lämplig aktör kan tänka sig att åta sig ansvaret för att genomföra en. Men någon sådan hörde inte av sig.

%d bloggare gillar detta: