”Bättre kvalitet med en till vårdcentral i Fagersta”

Moderaterna i Västmanland går ut hårt med att det behövs en till vårdcentral i Fagersta. Orsaken är att kommunen är tillräckligt stor för två, och att det skulle bli mycket bättre för patienterna.

Många har klagat på långa väntetider för ett läkarbesök på Mitt hjärta i Fagersta, men situationen innan det med en landstingsdriven vårdcentral var också hårt kritiserad, vilket ledde till att verksamheten gick till offentlig upphandling. Moderaterna anser att lösningen är en till vårdcentral för Fagerstaborna.

– Det vore väldigt bra med en vårdcentral till i Fagersta. Kommunen är till antalet tillräckligt stor för att rymma två, säger Jenny Landernäs, regionråd i opposition som hoppas på maktskifte i höst.

– Vi har föreslagit att man ska kunna få ett etableringsstöd om man väljer att starta en vårdcentral. Hur stort det stödet skulle vara beror lite på storlek och en rad andra parametrar. I andra län där detta finns rör det sig om några hundratusen kronor i månaden, vilket ju blir ett betydande belopp på helår.

– Vi anser att detta behövs för att vi invånare ska ha möjligheten i lugn och ro hinna lista om oss, det är kanske inte förrän man behöver läkare som man tar steget och listar om sig vilket ju kan ta lite tid ibland.
Med en etableringsersättning hinner vårdcentralen under rimliga förutsättningar etablera sig och arbeta upp en tillräckligt andel listade för att klara sig ekonomiskt. Stödet är endast tillfälligt alltså, påpekar hon.

– Utöver det så har vi lagt en rad förslag för att förenkla primärvårdsprogrammet som är det som styr vårdcentralernas uppdrag. Det bidrar också till att fler ska kunna driva vårdcentral samtidigt som det ska bli bättre kvalitet för patienterna.

%d bloggare gillar detta: