Dags att hitta knasigaste trädet i Västmanland

Sveriges skogar kryllar av träd med udda former och på otippade platser. Nu vill stiftelsen Skogssällskapet ha allmänhetens hjälp att hitta årets knasigaste träd i Västmanland. I fjol segrade kandelabergranen i Fagersta.

– Västmanlands knasiga träd förtjänar att bli hyllade. De lämnas ofta vid avverkning då virkesvärdet är lågt, men naturvärdet blir desto högre när de får stå kvar som så kallade ”evighetsträd”. Dessutom är de roliga att titta på, säger Karin Fällman Lillqvist, hållbarhetschef på Skogssällskapet.

Hon påpekar att en stor andel av Sveriges skogar sköts aktivt för att ge råvara till förnybara produkter, men den svenska skogen fyller också en viktig funktion som en plats för rekreation och naturupplevelser. Allt fler svenskar söker sig ut i naturen för att upptäcka skogens alla värden.

Överallt i skogen finns annorlunda träd. Träd som ser ut som figurer, slingrar sig runt varandra, som växer på otippade platser eller på ovanliga sätt. Under sommaren 2021 efterlyste Skogssällskapet knasiga träd i hela landet och många hundra bilder delades i sociala medier under hashtaggen #knasigaträd.

Skogssällskapet efterlyser nu nya bilder från allmänheten. Bilderna delas, precis som föregående år, i sociala medier med hashtaggen knasigaträd (#knasigaträd). I höst utser en jury vilket träd i respektive landskap som är årets knasigaste träd.

– Skogssällskapet vill bidra till att öka kunskapen om skogen, hur vi sköter skogen på ett ansvarsfullt och hållbart sätt och gynnar den biologiska mångfalden. Därför vill vi nu uppmuntra västmanlänningarna att spana efter knasiga träd när de vistas i skog och mark i sommar, säger Karin Fällman Lillqvist.

Här är vinnarna från hela landet förra året:

https://www.skogssallskapet.se/ovrigt/nyheter/nyheter/2021-10-04-skogssallskapet-har-utsett-sveriges-knasigaste-trad.html

%d bloggare gillar detta: