”Det rör sig om misstänkt skattebrott, Wallsten!”

Marino Wallsten ondgör sig i Fagersta-Posten över att en helt enig kommunstyrelse i Hallstahammar anser att han inte skött sitt uppdrag i styrelsen i Strömsholms Kanal.

Han ondgör sig över att vi anser att styrelsen borde ha agerat kraftfullt när de för nästan 11 månader sedan fick kännedom om de svarta löneutbetalningarna vd gjort till sin egen sambo. Han ondgör sig över att vi anser att en handlingsplan och en muntlig konsultrapport inte är tillräcklig när olagliga handlingar och misstänkt skattebrott begås i ett offentligägt bolag.

Kanske är det ett sätt att skyla över de egna felbedömningarna i styrelsen när de fick kännedom om vidden av problemen. Marino Wallsten skriver att ’Redan där och då signalerade styrelsen att det inte sågs med blida ögon och skulle få konsekvenser.’

Nästan 11 månader senare är alltså den enda konsekvensen som sett dagens ljus att man tagit fram en handlingsplan. Det duger inte. Styrelsen har inte agerat tillräckligt kraftfullt. Man har försökt dölja problemen, de åtgärder man vidtagit har varit otillräckliga och man har inte varit öppna om missförhållandena.

Strömsholms kanal är ett kulturarv och en fantastisk tillgång för alla oss som bor längs kanalen. Den måste skötas varsamt och med omtanke.

Två saker har dock Marino Wallsten helt rätt i. Det ena är att det är svårt att se hur bolaget ska kunna komma vidare utan att rekrytera en ny vd. Det andra är att det inte bara är att sparka folk utan en plan. Det är just det som är kritiken mot styrelsen. Ni borde ha agerat och börjat skissa på den planen för 11 månader sedan. Ni valde att inte göra det. 

Att nu anklaga oss som reagerar för att vara unkna och utan omtanke om kanalen är lite väl magstarkt. Med den information som kommit fram får man lätt intrycket av att styrelsen och ledningen satt sina egna intressen och lojaliteter framför den långsiktiga utvecklingen av Strömsholms kanal.

Jenny Landernäs (M), kommunstyrelsen i Hallstahammar

%d bloggare gillar detta: