Polisen beskriver Våryran som lugn – men kritik mot vakters agerande

Trots att flera tusen personer vistades i Fagersta centrum under Våryredagarna gick det i huvudsak lugnt till. Endast ett fall av misshandel är rapporterat, samt ett uppseendeväckande ingripande från vakterna.

Det var på fredagseftermiddagen som två grupperingar rök ihop på Västmannavägen och polisen satte in stora resurser. Men enligt vakthavande befäl i Uppsala ”lät det mer än det var” och endast en anmälan är upprättad. Ingen är gripen för misshandeln.

Sent på lördagskvällen utbröt kalabalik i närheten av serveringstältet efter tjafs mellan en berusad man och vakterna. Flera vakter skyndade till och mannen togs ned på marken och fick handfängsel samtidigt som en vakt satte sig på honom då han låg på mage.

”Jag har inte gjort något”, sa mannen gråtande upprepade gånger inför en stor skara åskådare som upprördes av hur han behandlades.

Två andra vakter försökte hindra Fagersta Nyheter från att fotografera ingripandet, vilket de inte har laglig rätt till på offentlig plats. Inte förrän polisen kom lugnade situationen ned sig. De beordrade också att handbojorna skulle tas bort.

Det visade sig att mannen skadats så illa i en fot att han inte kunde stå upp och stödja på den utan fick hjälpas bort från platsen och polisen kallade sedan på ambulans som förde honom till akuten. Vakthavande befäl betonar att mannen inte är misstänkt för något brott.

En vakt ingrep också när barn sattes på axlarna för att kunna se bättre under Klara Hammarströms show. Det ingår inte i vaktstyrkans uppdrag.

%d bloggare gillar detta: