Många som vill erbjuda flyktingar boende saknar kunskap om människor i kris

”De som kommer kan ha genomgått eller befinna sig i ett trauma. Om du tar emot någon i ditt hem måste du vara beredd på att kunna hantera olika situationer, känslor och reaktioner som kan uppkomma när man möter personer i kris.”

Det påpekar Länsstyrelsen med anledning av att privatpersoner hör av sig och välkomnar flyende från Rysslands angrepp på Ukraina i sina hem. Man har sammanställt 17 frågor och svar om vad som gäller.

”Sedan Rysslands invasion av Ukraina har viljan att på olika sätt hjälpa de människor som drabbats och tvingats fly varit stor i Sverige. Det finns väldigt många sätt att hjälpa till på. Hos många av de större hjälporganisationerna kan man anmäla sig som volontär och få utbildning för att kunna hjälpa till i de insatser som planeras för att stödja personer som flytt från Ukraina”, påpekar Länsstyrelsen.

Många hjälporganisationer som även driver second hand-affärer tar emot donationer av exempelvis kläder och leksaker som även kan bli hjälp till flyktingar. De har då möjlighet att sortera sakerna som kommer in så att de hamnar rätt. Mindre organisationer har ofta inte den möjligheten men kan i vissa fall efterfråga specifika donationer utifrån de behov man ser.

I övrigt handlar frågorna och svaren mycket om skolgång, arbete, ersättningar och sjukvård.

Här kan du läsa mer: 

https://www.lansstyrelsen.se/vastmanland/om-oss/nyheter-och-press/nyheter—vastmanland/2022-04-21-fragor-och-svar-for-dig-som-vill-hjalpa-personer-pa-flykt-fran-ukraina.html

%d bloggare gillar detta: