Anki förtvivlad över hur illa hennes dementa mor behandlas

Anki Henriksson är förtvivlad över att hennes mor inte får plats på något boende i Fagersta.
– Hon kan omöjligt bo ensam men svaren vi får är att det inte finns några korttidsplatser, säger Anki till Fagersta Nyheter.

Anki berättar att hennes mor är dement och att det succesivt började bli sämre för ett år sedan.
– Mamma blev dålig och det gick fort utför. Hon hallucinerar, ser syner och får inte på sig skorna själv. Hon har körts till sjukhus när det varit som värst men blivit utskriven mitt i nätterna med bara tofflor på sig då vi fått åka och hämta henne i Köping, säger Anki.

– Hon kan inte gå på toa själv och fick sömntabletter utskrivna. Men hon har noll koll på medicineringen och äter pillren som om det vore godis. Hon kan omöjligt bo själv och måste ha korttidsboende innan någon annan permanent lösning sker.

-Jag vet inte var jag ska ta vägen. Hon ramlar hemma och slår sig och ringer tre-fyra gånger per natt. Vi bor tre mil bort och håller på att bryta ihop eftersom vi inte får sova och måste upp halv fyra och börja jobba, påpekar Anki som driver Restaurang Charlie tillsammans med maken Bobban.

Hon har flera gånger kontaktat Fagersta kommuns socialtjänst och vädjat om hjälp. Svaren de fått är att ”Vi förstår er situation men det finns ingen plats.” Alternativt att handläggaren har semester.

– De råder oss istället att åka med henne till sjukhuset men där skrivs hon ut. Hon skickas fram och tillbaka. Det här har pågått i månader nu och jag står inte ut. Det är fruktansvärt jobbigt och helt ohållbart. Jag sover inte på nätterna på grund av oron för henne. Är det så här det ska gå till då vill inte jag bli gammal, påpekar Anki.

Fagersta Nyheter skickade ett mejl till socialchef Ingrid Holmgren som svarade att om behov finns av korttidsplats för den enskilde eller den som företräder den enskilde kan de ansöka om platsen hos kommunens biståndshandläggare.

– Men det har vi gjort flera gånger och bara fått beskedet att det inte finns några platser lediga, understryker Anki Henriksson, som nu tar hand om sin mor i lägenheten i Fagersta, samtidigt som hon måste sköta heltidsjobbet som kock på Charlies, något som är helt oförenligt.

Ola Wahlsten

%d bloggare gillar detta: