Det är på friskolorna som framtidens innovatörer finns, Åsa Eriksson, S!

INSÄNDARE

Det är modigt av Liane Blom, L, att gå ut med sanningen att lärarna tvingas lägga så mycket kraft på svagpresterande elever att de duktiga inte får stöd att utvecklas, medan Socialdemokraternas starka kvinna i Norberg, Åsa Eriksson, kört fast och bara fortsätter mala på om Stopp för vinster i välfärden.

Istället borde hon efter alla dessa år som proffspolitiker göra något åt att följden blivit att Brinellskolan halkat efter och går med flera miljoner i underskott som Fagerstaborna ensamma får stå för numera.

Som ledamot av riksdagens näringsutskott borde Åsa Eriksson mycket väl veta varifrån de flesta elever kommer som går vidare till högre studier och står för de innovationer och den forskning som gör att Sverige ligger i topp när det gäller industriell utveckling och därmed konkurrenskraft med utlandet. Det som gör att lilla Sverige har råd med en bra välfärd. En del S-politiker vet det eftersom de själva satt sina barn i friskolor!

Jo, de kommer oftast från landets privatdrivna gymnasier där exempelvis de i Västerås är i framkant medan Brinellskolan som förr om åren tog mängder av priser i Ungt företagande nu halkat långt efter.

Begåvade elever från både Norberg, Fagersta och Skinnskatteberg söker sig till dessa friskolor för att få möjligheter att utvecklas medan lärarna på gymnasiet i Fagersta får slita hårt med många som inte ens är behöriga från nian och där åtskilliga kommer just från Åsa Erikssons Norberg. En chef på Brinell kallade det till och med för ”bottenskrapet.”

Visst finns det avarter bland friskolor där vinsten verkar vara det enda viktiga men flertalet håller mycket hög klass och eleverna trivs, är motiverade och klarar eftergymnasiala studier galant. Medan det på den kommunalt drivna Brinellskolan, där Åsa Eriksson själv suttit med i direktionen de senaste åren, är en beklämmande stor andel elever som går ut och viftar med studentmössan utan godkända betyg. Det visar Lärarförbundets senaste rankning av kommunerna.

Det Socialdemokraterna inte kan eller vill förstå är att vinstintresse oavsett område skapar en vilja att vara bättre och helst bäst, att erbjuda det som efterfrågas. Det har många friskolor lyckats med och som rikspolitiker borde Åsa Eriksson och även Fagerstas ledning skaffa sig ordentlig kunskap om vad dessa skolor gör som inte gymnasiet i Fagersta klarar av under socialdemokratiskt styre – innan det bär käpprätt åt skogen.

Erfaren lärare och tonårsförälder

%d bloggare gillar detta: