Gripande berättelse om Viveka Hamiltons tragiska livsöde

Boken Skuggorna av Yvonne Gröning, utgiven av Västmanlands läns museum, är en allvarlig men kärleksfull biografisk berättelse, läsaren har bara att stiga in i familjen Hamiltons värld i det tidiga 1900-talet.

– När jag var klar med Älskad 2014, boken om Florrie Hamilton kände jag att jag inte hade skrivit klart. Kände så starkt för Viveka Hamilton. Vi hade pratat ofta om henne Florrie och jag och Vivekas tragiska livsöde grep mig djupt, berättar Yvonne.

Hon har tagit del av dagböcker och brev från en tid då familjens liv präglades av djup tragik, självmord och död. En tid med världskrig, klassmotsättningar och pandemin Spanska sjukan. Men där finns också kärlek, en stark sammanhållning och oväntad poesi. Syskonen träder fram ur skuggorna och läsaren får möta dem på ett sätt som inte har gjorts tidigare.

– Jag hade ju mycket material som inte använts i Älskad – anteckningar, intervjuer, arkivforskning som låg och väntade på att bli läst och använt. Och jag tyckte att de fanns där i Högfors bland de mörka träden Skuggorna. Och jag ville veta mera om Adolf Hamilton, han som alla sa att han var så brutal och hemsk som soldat i finska inbördeskriget. Och jag är så glad att jag upptäckte andra sidor hos honom, en känslighet, en värme och en poetisk ådra med drag från Fadern Hugo Hamiltons verser.

– Och så Landforsen här i Karbenning med alla träd och växter som fortfarande finns kvar sedan Adolf bodde där med sin hustru Ebba och sin familj. Ett så fantastiskt utflyktsmål.
Och nu – jag vet inte, men jag har hittat Elvine Hamiltons Röda Receptbok på Kungliga biblioteket…

”Kommen från platsen och bygden trogen i alla år samt dessutom med all den kunskap hon förvärvat genom forskning skildrar författaren bruksmiljön och människorna där med stor insikt. Detta gör hon med en påtaglig ömhet för familjen Hamilton och andra i boken. Hon tränger djupt i in i deras karaktärer utan att väja för det obehagliga eller tragiska. Hon gör det emellertid på ett sätt som inte sårar eller pekar ut någon som ond eller galen”, skriver en recensent.

Upptäck mer från

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa