NVK föreslår att en begagnad cykelväg byggs mellan Norberg och Fagersta

En nybyggd gång- och cykelväg mellan Norberg och Fagersta skulle kosta runt 20 miljoner. Nu vill NVK veta om en delvis begagnad cykelväg kan vara ett alternativ.

Det är Norbergs kommun som redan för flera år sedan uttryckte önskemål att det byggs en cykelväg till Fagersta. En anledning är att många jobbpendlar till Fagersta och när vägbanorna på riksvägen separerades och blev 2-1-väg försvann möjligheten att cykla. Men en cykelväg är efterlängtad även av tränings- och nöjescyklister.

2018 beslutade Norbergs fullmäktige att anslå 4,5 miljoner till en nybyggd gång- och cykelväg, som Trafikverket skulle anlägga och äga. Men förarbetet det blev liggande på NVK på grund av chefsbyten och först nu har frågan aktualiserats.

NVK konstaterar att Trafikverket kan stå för halva kostnaden av cykelvägen, vilket beräknas till tio miljoner. Men då måste Norberg gå in med lika mycket, eventuellt bara 6,6 miljoner om regelverket ändras till kommunens fördel.

Eftersom det då saknas två miljoner lägger NVK fram ett alternativ – att man använder sig av de gamla grusvägar som finns i området och fyller på med att bygga ihop dem. I så fall behöver endast 2,3 av 10 kilometer nybyggas.
Men en sådan åtgärd kan kräva att ägarna till de enskilda vägarna ute i skogen är med på noterna, samt att det inte är för mycket sankmark och annat som sätter hinder i vägen.

Nu vill NVK ha besked av Norberg om man vill satsa på en nybyggd cykelväg eller om man föredrar det mycket billigare alternativet med att lappa ihop gamla grusvägar i skogen till en bättre begagnad.

Upptäck mer från

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa