100 år sedan Fagersta började tillverka rostfritt stål

Det är hundra år sedan som rostfritt stål första gången tillverkades i Sverige. Fagersta Bruk gjorde den första rostfria smältan 1921 i en Rennerfeltugn.

”Första tiden var produktionen av rostfritt i Fagersta ej speciellt betydande men ökade successivt och tio år senare hade man en katalog som visade olika rostfria ståls egenskaper och användbarhet. Diverse hushållskärl, diskbänkar och inredningsdetaljer kom att tillverkas i rostfritt”, berättar Lennart Andreasson i en artikel på Bruksmusei vänners hemsida.

En produkt som gav en uppmärksamhet var suturtråd. Att tillverka en tråd 0,05 mm tunn var speciellt. Dessutom gjordes linor med flera tunna trådar. Denna verksamhet pågick in på 1970-talet.

I Fagersta byggdes tidigt ett plåtvalsverk där även den rostfria plåten både varm- och kallvalsades. Kolstål var dock dominerande för verkets produktion. Ökningen av rostfritt blev dock betydande och hade 1984 nått nästan 100 000 ton och då hade kolstålet avvecklats.

Läs mer här: http://bruksmuseet.se/uncategorized/fagerstas-rostfria-stal-hundra-ar/

%d bloggare gillar detta: