Fagersta har inte gett upp hoppet om att få sporthallsfiket att gå runt

Ända sedan 2017 har cafeterian i Fagerstahallen återkommande diskuterats bland bekymrade politiker. Detta efter att fiket, till skillnad från vad man trodde, orsakat miljonförluster när det drivits i Fagersta kommuns egen regi.

Ända sedan Fagerstahallen öppnades i början på 1980-talet har entreprenörer för det mesta ansvarat för caférörelsen utan att det kostat kommunen en krona. Men när den senaste företagaren gav upp tog Fagersta kommun över ruljansen för snart fem år sedan.

Det fanns till och med röster inom politiken som deklarerade att köra i egen regi var det bästa alternativet för kommunen eftersom ingen då skulle kunna tjäna pengar på välfärden.
Det blev dock inget över till välfärden. Tvärtom så har cafeterian gått med stora underskott år efter år sedan den drivits av kostservice i nära samverkan med kultur och fritid.

Fagerstas politiker, där nästan ingen är företagare, har tvingats inse att det krävs affärsmannaskap, kombinerat med en vilja att arbeta oregelbundna tider och kanske 60 timmar i veckan med lön för 40 och knappast någon semester, för att det ska gå runt.

Men entreprenörer har inte stått på kö för att ta över ruljansen, som är beroende av lägerverksamhetens omfattning, badvädret på somrarna, turneringar och inte minst att simhallen är öppen. Och det har den inte varit på ett och ett halvt år.

En utredning från kultur- och fritidskontoret visar att det inte är något alternativ att slå igen. Badgäster, matchpublik och andra som besöker sporthallen förväntar sig att det ska gå att äta, fika och köpa glass och godis där. Man anser att Fagerstahallens sportcafé är en mycket viktig del av det totala serviceutbudet i Fagerstahallen, och att den ”är helt nödvändig som självklar service för att såväl behålla som utveckla Fagerstahallens besöksantal och kundnöjdhet”.

Men kommunledningen anser inte att det är optimalt att driva rörelsen i egen regi med ständigt stora underskott. Så nu ger man åter kultur och fritid, som sedan i somras sorterar under kommunstyrelsen, i uppdrag att lämna förslag på hur caféet skulle kunna drivas framöver.

OLA WAHLSTEN

%d bloggare gillar detta: