Hat, hot och våld drabbar journalister som skriver om feminism och invandring

– Vi ser att bland kvinnor som är åsiktsjournalister och skriver om genus, feminism, religion eller invandring har 70 procent blivit utsatta för hot, hat och våld. Att polariseringen visar sig genom att ytterligheter och ”extrema” åsikter stärks. Det säger landshövding Minoo Akhtarzand.

– Därför ska vi hedra vår samhällsordning och tillsammans visa att vi inte tillåter att någon inskränker vår demokrati. Det gör vi genom att ta ansvar och våga prata öppet om dessa frågor.

Hon, Matilda Molander, Jonas Stier och Murtada Al-Turfi kommer under onsdagssamtalet 15 september klockan 10.15 att diskutera vår tids utmaningar för att försvara demokratin.

Hot, hat och oförståelse som ibland förekommer mot det fria ordet och den ökade polariseringen i samhället har blivit en del av vår vardag. Hatet leder till att både politiker och journalister begränsar sig. De undviker att ta ställning, gå upp i talarstolen, att ta vissa uppdrag eller att bevaka vissa frågor.

– Idag ser vi på demokratin i Sverige som en självklarhet och tar den för given. Men det var tack vare många modiga och målmedvetna kvinnor och män som stod bakom kampen för demokrati och gick i bräschen med sitt kritiska, fria tänkande och rättspatos som gjort att vi idag kan leva och verka i ett demokratiskt samhälle, säger Landshövding Mini Akhtarzand, som också är initiativtagare till samtalet.

100 år har gått sedan demokratin infördes i Sverige. Digitaliseringen har på många sätt underlättat livet. Samtidigt har det blivit lättare än någonsin att uttrycka och sprida åsikter, men också att ifrågasätta, debattera och kommentera. Hot och hat i sociala medier har ökat.

I samtalet deltar Johan Stier, professor i socialt arbete på Mälardalens högskola­­, Matilda Molander, liberal ledarskribent och Murtada Al-Turfi, Västeråsare som varit aktiv i Västerås stads Ungdomsdialog, Rädda Barnen och Here4U.

Samtalet kommer att sändas live på länsstyrelsens webbplats och på Facebook.

Livesändning demokratisamtal

%d bloggare gillar detta: