Fagersta har gjort ett kap i rekryteringen av ny ansvarig för näringslivsavdelningen

Tobias Back, 37 år, från Kolsva blir ny näringslivsansvarig på Fagersta kommun efter den framgångsrike Lars Fors som går i pension. Back har värvats från Norberg där han gjort ett mycket uppskattat jobb och lyft kommunens anseende högt hos företagarna.

Tobias Back är omtyckt bland företagarna i Norberg där han bland annat gjorde en populär proffsig digital adventskalender åt handlarna senaste julmånaden.
När Lars Fors nu slutar i Fagersta har han ett mycket framgångsrikt arbete att se tillbaka på. Efter många års stiltje på området lyckades han få både Jysk, Sibylla, Jem & Fix och Dollarstore till Fagersta på bara några år, och som bidragit till ett stort lyft för handeln. Och inom kort börjar Willys bygga på Norrby.

Det var ovanligt många som sökte jobbet efter Lars Fors. 18 personer såg sig kallade att ta över det tuffa uppdraget att utveckla Fagersta på näringslivssidan, något som alla kommuner kämpar med.

• Hur ser du på att börja som näringslivschef i Fagersta, Tobias Back?

– Jag ser fram emot de utmaningar som finns och samtidigt fortsätta med det goda arbete som görs. Fagersta och Norberg har påbörjat ett arbete med våra samverkansorgan som NVK och V-dala för att hitta en bra service och ett bra förhållningssätt mot våra företagare. Vi har en tätare dialog och det arbetet kommer fortsätta.

• Du har ju lyckats lyfta Norberg högt i anseende hos företagarna. Vad behövs för att Fagersta kommun ska placera sig högre?

– En stor del i att man hamnat långt ner i rankingen är att det är för krångligt. Ett av de stora arbeten som jag hoppas kommer skörda frukt är just att ha en tätare dialog med företagen, stora som små, och vara tydlig med vart man kan vända sig för att få hjälp. Det finns så mycket intressant att jobba med i Fagersta och Rom byggdes inte på en dag så jag kommer skynda långsamt.

• Många småföretagare känner sig åsidosatta av kommunen. Vad kan du göra åt det?

– Det ska vara enkelt att vara företagare helt enkelt. Så ena delen är att öka upp den kommunala servicen, dialog och kommunikation. En annan viktig del är att matcha företagens behov med utbildningsinsatser det vill säga jobba mer med kompetensförsörjning så fler kan bli anställningsbara och få utbildning som företagen är i behov av.

• Vad är viktigast för Fagersta när det gäller näringslivet?

– Jag ser mitt nya jobb med lite olika ben och olika satsningar där man ska främja nya som gamla företag, stora som små där alla har olika behov. Det positiva är att det finns mer resurser att tillgå vilket kommer att underlätta. Drivet och viljan att förändra, förbättra och förädla det kommunala arbetet finns.

• Vad kan politikerna göra för att främja småföretagarnas möjligheter att utvecklas?

– Dels satsningar på attraktiva och lediga marker, korta ner processer vid etableringar att det mesta är färdig berett när förfrågningar kommer. Sen tycker jag att politiken ska sätta mål med vad man vill med näringslivet och ställa krav på oss tjänstepersoner och våra samverkansorgan. Ställa krav innebär också att vi ska leva upp till en viss nivå av service och standard. Dock ska politiken inte detaljstyra.

• Tycker du det är rätt att toppolitiker går ut i lokaltidningen och kallar Fagersta Nyheter för ett gnällplank när sajten drar in skattepengar till både kommunen, regionen och staten?

– Den frågan blir givetvis knepigare att svara på då jag inte styr över vad och hur politiker uttrycker sig i media men generellt sett och i min mediaträning så ska man vara försiktig med att kritisera enskilda företag eller personer. Politisk debatt mellan politiker är en annan sak.

OLA WAHLSTEN

%d bloggare gillar detta: