Efter två år och 1,2 miljoner saknas ännu klätterstegen i parkourparken

Det var en stor händelse då Fagerstas kommunalråd invigde den efterlängtade parkourparken 2019. Men snart ramlade klätterstegen bort och de saknas fortfarande.

– Klart man blir förbannad när man varit med och betalt detta för över en miljon och så står de två största blocken oanvända eftersom det inte går att klättra på dem, säger en pappa som är där med sin tioåring och en kompis.

Parkourparken var kostnadsberäknad till 700 000 kronor men det drog i väg till cirka 1,2 miljoner innan allt var färdigt. En orsak till den kraftiga fördyringen var säkerhetsskäl.
Men ändå lossnade steg från de båda klätterväggarna kort efter invigningen.

Flera föräldrar kontaktade Fagersta Nyheter efter att de upptäckte att anordningarna som ska hålla för att klättra och stå på släppte från betongen och kunde orsaka skador. Orsaken var att det använts fel plugg och för korta skruvar.

Sakkunniga på området var kritiska mot att de som byggt anläggningen använt vanliga brunplugg som man har för att sätta upp tavlor och annat hemma, istället för metallexpander. Dessutom var skruvarna alldeles för tunna och korta.

Barn och föräldrar hoppades då att Fagersta kommun skulle agera snabbt så att anläggningen kunde användas utan onödig skaderisk. Men ingenting hände under 2019.

Förra sommaren skrev en Norbergsbo en insändare:
”Åkte över till Fagersta med två grabbar och en tjej som ville ha kul i parkourparken. Vi var där förra sommaren efter att ha läst om invigningen men då var parken redan trasig. 
Snopet nog möttes barnen av samma sak i år också eftersom det varken fanns handtag eller klättersteg på väggarna. 
Räknade till att det finns hål för cirka 35 stycken men inte ett enda fanns på plats på de höga väggarna.”

Föräldern undrade om det ska behöva ta så lång tid för Fagersta kommun att montera dit klätterhandtag och fotsteg, så att en viktig del av parkourparken inte går att använda när man ändå lagt ut så mycket pengar på den.

Men än finns inga steg och handtag. FN mejlade för tio dagar sedan och frågade varför men har inte fått något svar.

%d bloggare gillar detta: