1177 nedringt av myggbitna länsbor efter ”explosion”

En stor del av samtalen till 1177 de senaste dagarna har handlat om myggbett. Vissa plågas så svårt av myggbettens följder att de inte kan vara utomhus och njuta av sommaren.

-Nu är det mycket. Det var ju kallt och regnigt för två veckor sedan och sedan blev det varmt och då exploderade det, säger Jenny Linder, sjuksköterska på 1177, till SVT.

Myggor och knott suger blod, myggor med en sugsnabel och knott genom att bitas. De sprutar in sin saliv i huden. Då stelnar inte blodet och de hinner suga klart. Kroppens immunförsvar reagerar på saliven och gör att huden kliar och rodnar. Det går inte att sluta klia och det börjar blöda och blir sår. Det kan klia i flera dagar efter ett bett.

Vissa människor reagerar starkare än andra, som är överkänsliga och får mer uttalade besvär, som exempelvis större svullnader och värre klåda. Varför är inte riktigt känt. Myggor och knott verkar också föredra vissa personer framför andra. Det beror på de lukter människor utsöndrar.

Hör här vad sjuksköterskan på 1177 har för tips mot myggbett: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/radgivningen-pa-1177-da-exploderade-det-det-markte-vi-tydligt-i-telefonen

%d bloggare gillar detta: