Badförbud vid Simbadet lagom till sommarlovet

Det blir inget badande i sjön Aspen i Västanfors på en tid. På onsdagskvällen utfärdades badförbud vid Simbadet efter att ösregnet gjort att avloppsvatten gått ut i sjön.

Varje år är det samma visa. Västanforsborna och även andra ser fram emot härliga sol- och baddagar vid Simbadet och längs sträckan nedanför Uggelbo. Men liksom tidigare somrar sätter ett kortvarigt men kraftigt regnväder stopp för planerna att doppa sig.

Sent på onsdagskvällen gick Fagersta kommun ut med informationen att ”På grund av överbelastning i avloppsnätet har orenat vatten släppts ut direkt i sjön Aspen. Simbadet är därför avstängt tills vidare. Orsaken till överbelastningen är kvällens kraftiga regnväder. Vi återkommer med mer information när provsvaren på vattnet har kommit.”

Vid förra sommarens översvämning avrådde man från bad på en sträcka av hela 500 meter från båthamnen och nedåt.

Orsaken till att orenat avloppsvatten får rinna direkt ut i sjön via bräddavloppet är att inte reningsverket ska bli översvämmat.
Efter en vecka brukar provtagningar visa att vattnet är tjänligt igen.

%d bloggare gillar detta: