Nu är det full fart på vildsvinen igen i Västanfors

Den senaste tiden har antalet vildsvin ökat markant i områdena kring Rosenlund, Sundbyberg och Skeppmora. – Det springer stora flockar med grisar vid Rosenlund. Folk möter dem till och med mitt på dagen, säger en bekymrad villaägare.

Flera villaägare har kontaktat FN om att problemet med vildsvinen i Västanfors åter har ökat. De har tidigare ställt till stora problem genom att böka sönder gräsmattor som kan kosta tusentals kronor att åtgärda.

I höstas gjorde Fagersta kommuns jaktlag en insats och ägnade flera dagar åt att skjuta bort vildsvin. Men det är ett svårt och besvärligt uppdrag eftersom djuren uppehåller sig bland bebodda hus. En som ringt jaktlaget fick beskedet att de skjuter något då och då men att de inte får skjuta suggor med kultingar.

– Suggan är fredad men kultingar får man skjuta. Gör man det brukar de hålla sig borta. Nu är de så nära våra trädgårdar igen. Blir så arg på kommunens flathet. Men det brukar hända något när FN skriver, säger en orolig villaägare.

Svinen upplevs också som en allt större trafikfara i synnerhet på Ängelsbergsvägen. En boende i Skeppmora mötte i dag en sugga med ett stort antal kultingar.

– Det är andra kullen bara i år, säger personen som råkat ut för att vildsvinen tar sig ända in på tomten och välter soptunnor och skräpar ner i jakt på mat.

%d bloggare gillar detta: