Efter åtta års arbete finns nu fibernät i Ängelsberg

Fiberföreningen Engelnet ekonomisk förening är nu klar med byggnationen av sitt fibernät i Ängelsberg. De har i högre grad än andra projekt lyckats hitta kostnadseffektiva lösningar tillsammans med flera andra aktörer.
Det framhåller länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Föreningen sökte stöd redan 2013 men kunde inte genomföra projektet då. 2015 kom de tillbaka och fick beslut om stöd 2016. Och nu är fibern alltså lagd efter hela åtta år.

– Föreningen har upplevt en del svårigheter på vägen och verkligen visat ihärdighet i sitt arbete. Vid varje svårighet som varit har de ändå fortsatt utveckla sitt samarbete med de olika myndigheterna och leverantörerna som varit inblandade i nätbygget, säger Indi Persson handläggare på Länsstyrelsen.

Aktörerna som varit inblandade i projektet är Jordbruksverket, Länsstyrelsen, Trafikverket, Vattenfall, Skatteverket, Förvaltningsrätten i Uppsala och Stockholm, Västerbergslagens energi, kommunen, entreprenaden, besiktningsmannen, och de många markägarna.

Föreningen har sökt enklare lösningar, nyttjat möjliga samförläggningar och lagt fibern i existerande kanalisationer där det varit möjligt. Det arbetet har sparat in kostnader och möjliggjort att projektet kommit i mål.

Fiberprojektet är nu avslutat med totalt 326 beställda anknytningar. Föreningen har fått många positiva återkopplingar från permanentboende och andra om hur viktigt det varit att få tillgång till internet. Många ställen i området hade haft begränsad tillgång till nätet innan projektet.
Under pandemin har fibernätet möjliggjort att man kan arbeta hemma, beställa på nätet och hålla kontakt med nära och kära. Det har varit extra värdefullt för äldre i bygden.

”Projektet har inte behövt utnyttja hela bidragsramen på 7,6 miljoner kronor utan bara använt 6,4 miljoner kronor. Det goda resultatet har de fått tack vare föreningens fokusering under hela projektet på att söka kostnadseffektiva lösningar”, påpekar Länsstyrelsen.

%d bloggare gillar detta: