93-åriga Birgit lämnades ensam utanför sin bostad i Fagersta mitt i natten men kom inte in

Klockan två natten till måndagen fick 93-åriga Birgit Björkqvist beskedet att hon måste åka hem från sjukhuset i Köping. Hon lämnades av vid bostaden i Fagersta en timme senare, men kom inte in.

-Mamma är 93 år och sådant här får bara inte hända. Ingen från sjukhuset ringde varken oss anhöriga eller hemtjänsten för att möta upp vid avlämnandet. Det är förfärligt att det kan få gå till så här, säger hennes dotter Wenetha Mattsson till Fagersta Nyheter.

Birgit blev hämtad i bostaden av ambulans på söndagen då hon hade hjärtflimmer, svårt att andas, var väldigt trött och förvirrad. Hon blev inlagd på sjukhuset i Köping.

– Efter att de tagit diverse prover och hon fått en säng väcktes hon på natten och fick höra att hon skulle åka hem för att de behövde hennes säng. Hon blev hemkörd i en taxi och blev avsläppt på Alvägen klockan 03. Hon hade inga nycklar, inga ytterkläder och fick vandra runt ute i mörkret, utan rullator i kvarteret och ringa på dörrar hos grannarna, berättar dottern Wenetha.

– Naturligtvis vågar ingen öppna den tiden på natten, vilket man inte heller ska. När Kalevi, en granne i kvarteret, hörde att hon ropade att det är Birgit som behöver hjälp, så öppnade han, hjälpte henne in till sig och ringde mig. Jag hämtade henne, hjälpte henne i säng, trött, utmattad och förvirrad. Hon hade mobiltelefonen med sig men var alltför förvirrad för att klara av att ringa någon av oss anhöriga.

Birgit är ledsen och tagen efter händelsen men vill via FN framföra ett stort och varmt tack till sin granne Kalevi Arola som hon ser som sin räddande ängel.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: