Vänstern vill spara in chefstjänster för sju miljoner

Vänsterpartiet i Skinnskatteberg accepterar inte den budget för 2024 som läggs på fullmäktiges bord i kväll. De vill minska utgifterna med 14 miljoner kronor genom indragna chefstjänster och samarbete med andra kommuner.

Av besparingarna, varav 7,3 på chefstjänster, vill man att tio miljoner används till täckande av tidigare underskott. 4,4 miljoner vill partiet ge till välfärdsområdena barn och utbildning, samt vård och omsorg.

Vänsterpartiet accepterar inte att detaljerade budgetar ska utarbetas av nämnderna själva och kräver att dessa återkommer med detaljerade budgetar som fastställs av fullmäktige senast i mars 2024.

”Den kommunala organisationen har under en följd av år blivit allt mer topptung. Nya chefs- och handläggartjänster har inrättats och tillsatts samtidigt som man försökt hålla igen på kostnaderna på fältet inom viktiga verksamhetsområden. Vi vill särskilt peka på utvecklingen inom sektorerna kommunledning, teknik, skola, socialtjänst, kultur och fritid”, säger Vänstern i en kommentar.

”I den politiska organisationen motsvaras topptungheten av fasta ordförandearvoden. I vårt förslag till nya ramar för nämnder och sektorer har vi räknat in en 20 procents reduktion av samtliga fasta presidiearvoden. Besparingen kan beräknas till cirka 0,2 miljoner.

Vänstern pekar vidare på att Skinnskatteberg med drygt 4 000 invånare är landets trettonde minsta kommun och att folkmängdens trendmässiga utveckling är nedåtgående.

”Det är markant hur Skinnskattebergs kommun har ställt sig utanför sådana samarbetsrelationer. Våra närmaste grannkommuner som alla är större ingår i sådana samarbeten när det gäller ekonomiadministration, andra administrativa funktioner, kommunalteknik, räddningstjänst, överförmyndare, miljö och bygg”, påpekar V som vill se samarbeten, samt att ramen för sektor samhällsskydd minskas med 4 miljoner, för kommunledningen med 3,3 miljoner, för miljö- och byggnadsnämnden med 1,9 miljoner, för teknik och service med 1,5 miljoner, för överförmyndarnämnden med 0,7 miljoner ,samt för kultur och fritid med 0,7 miljoner.

Istället vill partiet att budgeten för socialnämnden ökas med 1,2 miljoner kronor och för barn och utbildning med 0,9 miljoner.

Upptäck mer från

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa