Nio har hoppat av flytten till nya boendet i Fagersta

Nio av de som bokat lägenhet i det nya trygghetsboendet med 47 bostäder i Fagersta har hoppat av på grund av att hyrorna höjts, eller att de inte får sina nuvarande bostäder sålda. Hyran för en tvåa, som de flesta vill ha, har ökat från 7900 till 9700 kronor sedan projektet startade.

De två hyreshusen byggs mitt emot Apollo.

Inflationen och räntehöjningarna är orsaken till att kostnaderna stigit kraftigt inom byggbranschen det senaste året, vilket drabbar nyproduktionen hårt, även om de som har stora lån på lägenheter i bostadsrätter och villor också får högre utgifter för boendet.

– Då föreningen från början inte har några medel så är belåningsgraden 100 procent. Det gör att hyresnivån är helt beroende av de räntor som föreningen betalar. Den utveckling som vi har med kraftigt stigande räntor från cirka 1,5 procent till cirka 4,7 under projektets framväxande och riksbankens nästa räntebesked, gör att vi ännu inte kunnat fastslå vad hyran kommer att landa på vid inflyttning, säger Hans Ollman, affärsutvecklare vid Riksbyggen och styrelseledamot i kooperativet Trygga hem.

Övriga i styrelsen är Åsa-Märta Sjöström, Karolina Berglund, Aki Mansikkasalo, Eleonor Wikman, Hans Pernäng och Lars Askebrand.

Inflyttningen börjar i mitten av februari.

– Den kooperativa hyresrättsföreningens ekonomi bygger på självkostnad. Intäkterna (hyrorna) ska täcka alla kostnader och en viss avsättning till en underhållsfond. Det finns ingen vinstutdelning utan eventuellt överskott blir kvar i föreningen, säger Ollman.

Den senaste kalkylen pekar på hyror för 1 rum och kök på cirka 7200 kronor i månaden, 2 rum och kök cirka 9700 och för 3 rum och kök cirka 13200. Men även om nio hoppat av så finns det sedan tidigare en kö och flera intresserade har tillkommit. Dessutom finns möjlighet till bostadsbidrag om pensionen är låg.

– I hyran ingår även möblerade och utrustade gemensamma ytor som möjliggör social samvaro, övernattningslägenhet för besökande samt en trevlig möblerad trädgård. En trygghetsvärd/aktivitetssamordnare kommer finnas tillgänglig ett par timmar om dagen, som kan hjälpa till med aktiviteter eller andra praktiska saker för de boende, påpekar Hans Ollman.

Inflyttning påbörjas 14 februari 2024.

%d bloggare gillar detta: