Kampen inledd för att rädda Fagerstas vårdavdelning

Medan det protesteras starkt i Köping över hotet att akuten ska läggas ned, har det varit ganska tyst i Fagersta inför risken att den enda vårdavdelningen försvinner. Nu har en Facebookgrupp startats för att mobilisera boende i norra länsdelen.

Det är undersköterskan Amanda Lindbom Frisk som startat Facebooksidan ”Rädda Fagersta sjukhus avd 1” och som på bara en dag fått över 300 medlemmar.

Amanda Lindbom Frisk

– Jag har startat denna grupp för jag känner att jag vill agera och man blir ju självklart orolig att de ska lägga ner avdelningen här på Fagersta sjukhus. Den behövs verkligen för oss här uppe i norra länsdelen, säger Amanda till FN.

Bakgrunden är att Region Västmanland har ett underskott på cirka en miljard kronor och måste hitta områden att spara på. En omfattande utredning kring vårdens hela verksamhet pågår för fullt och ska presenteras i december.

I Köping är det uppror och personalen i Fagersta agerar nu för att folk här i trakten ska ge sitt stöd och visa att det är värdefullt med en vårdavdelning lokalt istället för att som huvudalternativet är, att läggas in på sjukhuset i Köping. Inte minst drabbas anhöriga som måste ta sig dit den krokiga vägen. Många är äldre personer och alla har heller inte bil.

”Vi vill kämpa för en jämlik vård i norra länsdelen så vi får samma vård för våra skattepengar som resterande länsbor”, påpekas i Facebookgruppen.

Facebookgruppen
%d bloggare gillar detta: